Mis juhtub Eesti Loodusega, kui astume Euroopa Liitu?

Jüri Saar

 

Nõuniku lootused, 11 aastat hiljem (projekt “Fööniks”)

Pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga 2006. aastal oli Peeter Aadler koos keskkonnaministeeriumi kantsleriga käinud paar korda Brüsselis, kohtumas Euroopa Liidu liikmesriikide keskkonnaministeeriumide esindajatega. Seal saadigi teada suuremate riikide plaanist kasutada mõnd väiksemat riiki keskkonnakaitseprojektide katsealana. Selleks ei kõlvanud aga iga riik: esiteks olid enamik liikmesriikidest juba 2007. aastaks suhteliselt puhtad, teiseks ei tahtnud arenenumad väikeriigid võtta riski. Niisiis oli valik üsna väike: Eesti, Läti, Leedu ja mõned endisest Jugoslaaviast järele jäänud riigid. Peeter teadis, et meie võimalused olid teiste omadest paremad: Eesti oli suhteliselt väike, üsna saastatud ja odav riik sellise projekti tarvis. Ka Eesti geograafiline asend sobis. Ta taipas, et projekti abil saaks Eestist üks keskkonnasõbralikumaid riike maailmas.

Euroopa Liiduga ühinemine oli osutunud Eestile majanduslikult väga kurnavaks. Põllumajandust oli kõvasti kärbitud, nii et tuhanded maainimesed jäid töötuks. Oma osa oli siin ka keskkonnaministeeriumil: tuli ju järgida EL keskkonnakaitse määrusi pestitsiidide, väetiste ja jäätmete alal. Paljud muidu korralikud inimesed, kellel lihtsalt polnud raha keskkonda säästvate uuenduste tarvis, pidid talud ja laudad maha müüma…

Eesti oma energia oli nüüd samuti haruldus. Kui EL kehtestas 2005. aastal kvoodid atmosfääri paisatavale CO2-le, selgus, et Eesti normi täidavad juba ainuüksi autod. Seega tuli põlevkivielektrijaamad ümber ehitada maagaasi tarbivateks. Senikaua pidi aga Eesti elektrit sisse ostma kas Venemaalt või Euroopa Liidult. Kui 2011. aastal valmib Eesti oma gaasielektrijaam, peaks ka elektri hind natuke langema…

Peetrile meenus keskkonnaministeeriumi reklaamikampaania möödunud sajandi lõpul: inimesi teadvustati nende elukeskkonna olukorrast. See pani ärksamad huvituma looduskaitsest, jäätmetöötlusest ja muudest keskkonnasõbralikest tegevusaladest. Tema isegi, tollal kõigest 15-aastane, oli just selle kampaania ajal otsustanud teha kõik, mis tema võimuses, et loodust hoida ja kaitsta.

Nüüd ta teadis, et projektiga “Fööniks” pannakse Eesti kindlalt maailmakaardile kõige keskkonnasõbralikuma riigina maailmas.

 

Kantsleri aruanne, 37 aastat hiljem

“Fööniks” oli muutnud Eestit päris korralikult. Need põllumehed, kes Euroopa Liiduga ühinemise tõttu töötuks jäid, hakkasid kasvatama geneetiliselt täiustatud teravilju, mis edenesid kohalikus kliimas paremini ning olid immuunsed haiguste suhtes. Alustati väikestel pindadel, minnes järk-järgult üle suurtele põldudele. Seejuures oldi tõestatud, et geeneetiliselt täiustatud taimed on ohutud inimesele ning ei ohusta kohalikke ökosüsteeme.

Ka transport oli teinud läbi suured muudatused. 2017. aasta seadus oli pannud sisepõlemismootoriga autodele nii kõrged maksud, et ainult mõned üksikud eriti rikkad inimesed võisid sellise saastahunnikuga sõita. Ülejäänud rahvas oli aga hakanud kasutama uut ühistranspordisüsteemi, mis läks käiku juba 2015. aastal. Vanade autode likvideerimisel tekkis küll hiigelkogustes jäätmeid, kuid “Fööniksi” rahadega olid rajatud töötlemiskeskused Sindis, Rõuges, Maardus ja Türil. Peaaegu kõik prügimäed likvideeriti ja Eesti sai neist rohkesti toorainet – alustades liitiumist ja lõpetades plutooniumiga, peaaegu terve Mendelejevi tabeli ulatuses.

“Fööniks” oli võimaldanud ka olulisi looduskaitseprojekte – alustades ligi poole Eestimaa kuulutamisest rahvuspargiks ja lõpetades hilisema looduskaitseinitsiatiiviga. Rahva esialgne vastuseis taandus, kui turistid hakkasid hindama Eestimaad hea puhkusekohana: suured puhtad metsad, jõed, järved, aasad, põllud, rannad – kõik, mida süda ihkab. Selline puhtus ei tule ega püsi odavalt, seetõttu tuli välismaalt siia pürgivate puhkajate arvu piirata. Alles eelmisel aastal oli puhkusetuusik Eestisse läinud Londonis oksjonil enampakkumisele. Pärast seda oli endastmõistetav, et vaesed inimesed enam Eestis puhkamas ei käinud.

Loomulikult ei ulatunud “Fööniks” igale poole ja peavalu tekitasid mõned ohtlikult saastatud piirkonnad. Nende puhastamiseks puudus tõhus tehnoloogia. Peeter hoidis need alad esialgu enda teada. Rahvale reklaamis keskkonnaministeerium endiselt puhast riiki, mis nõuab hoolsaid inimesi. Kampaania, millele Peeter oli aluse pannud ligi kolmkümmend aastat tagasi, töötas edukalt ka praegu ning inimesed olid oma elukeskkonnast teadlikumad kui kunagi varem.

Siin oli oluline osa 2021. aastal rajatud ökopunktidel, mida nüüd võis leida peaaegu igas suuremas linnas: tavainimesed said teada, kui õrn on tegelikult looduse tasakaal; võisid jälgida, kuidas ilmastik ja heitgaasid mõjutavad näiteks CO2 kontsentratsiooni õhus ja seega nende tervist ja veel palju muud.

Peeter teadis, et ilma Euroopa Liidu ja “Fööniksita” ei oleks Eesti olnud nii heal järjel. Samas andis ta aga endale aru, et mitte kõik ei olnud päris korras. Palju haruldasi taimi oli lihtsalt kadunud ja mitmed loomaliigid välja surnud. Lahendamata oli energiaprobleem. Maagaasi ei jätku sajandi lõpunigi, tuleb leida mingi alternatiiv. Eramajadel oli juba 20 aastat olnud päikeseenergia kasutamise võimalus, seda pärast üliefektiivsete päiksepaneeli kärgede leiutamist. Elektri hind oli seega muutunud olematuks paljudele, kuid mitte kõigile.

Tugeva saastatuse tsoonid, mis jäid õnnetusest plutooniumi vedamisel 2004. aastal, on veel omaette küsimus. Juttu on olnud nanotehnoloogiast, kuid ka sellega tuldi alles hiljuti välja. Mikroskoopilised robotid, mis suudaksid saastatud alasid puhastada molekulhaaval, tundusid Peetrile rohkem ulmekirjandusest pärinevana, millel vähe ühist tõsiteadusega.

Peeter mõistis, et palju on veel teha. Ta tahtis olla kindel “Fööniksi” jätkumises.


Ministri raamat, 61 aastat hiljem

Peeter liikus aeglaselt tugitooli poole, hoides käes ligi 50-aastast tammelehtedega kruusi kuuma kohviga. Ta heitis pilgu aknast välja ning veendus veel kord, et oli oma majale tõesti hea asukoha leidnud. 20 aastat tagasi, kui ta selle maalapi üliodavalt ostis, ei uskunud keegi, et Sillamäe tammi varjus võiks kunagi elada. Nüüd oli siin kümneid eramaju, kõik vaatega Eesti ühele kaunimale lahele.

Peeter asetas tassi lauale ja mõtles, kuidas alustada raamatut, mis annab ülevaate keskkonnakaitse arengust Eestis viimasel poolsajandil. Tal oli teemast hea ülevaade. Lausa väga hea, sest ta oli ise töötanud keskkonnakaitse alal 40 aastat. Milline võiks olla selle raamatu pealkiri?

Kuidas oleks: “Nanotehnoloogia, Eesti looduse ustav abiline”? Nanode (nii oli rahvas hakanud kutsuma ameeriklaste poolt nanotehnoloogia abil ehitatud tillukesi roboteid) osa Eesti looduse puhastamisel oli olnud ülisuur. Praegugi olid atmosfääris valvel nanod, mis puhastasid õhku ohtlikest kemikaalidest ja taastasid vaikselt osoonikihti. Ultraviolettkiirgus enam ei hirmutanud: nahavähki haigestumise sagedus oli tugevasti langenud ja teadlased ennustasid, et 2075. aastal võib isegi Austraalia randadel jälle julgelt päikest võtta, Eestist rääkimata. Nanod olid leidnud kasutust ka jäätmetöötluses, kus nad keerulisi jäätmeid algaineteks lagundasid. Maavaradega ei olnud enam kitsikust, sest nanod võimaldasid vajaliku aine kogumist molekulhaaval. Protsess ei olnud kiire, kuid see-eest väga odav…

Või viitaks pealkirjas hoopis energiaprobleemidele. Näiteks: “Termotuuma energia ja kuidas see mõjutas Eesti looduse tulevikku”. Paljud inimesed mäletasid veel kohutavalt saastavaid elektrijaamu. Ent puhta energia tootmise põhiprobleem seisnes maksumuses – see oli liiga kallis. Niisiis protesteeris rahvas neil aegadel õhu saastamise vastu passiivselt, midagi tõsist ette ei võetud.

Nüüdseks olid energiaprobleemid möödanikus. Lahendus tuli päris kogemata: Austria teadlastel õnnestus luua termotuumaelektri-jaama töötav versioon. See jaam ei ohusta kedagi, sest ainuke jääkprodukt on puhas soojus. Kuigi selline elektrijaam toodab soojust tohutul hulgal, lahendati seegi probleem mõni aasta hiljem: energiat hakati tootma kosmosesse paigutatud termotuumajaamades, saates seda suunatud kiirguse abil Maale. Elektri hinna oli austerlaste leiutis teinud küll peaaegu olematuks…

Aga vahest tuleks lähtuda hoopis inimesest endast: “Inimesed ja nende mõju Eestimaale”. Inimene ju saastab loodust, hävitab metsi ja püüab tohututes kogustes kala... Ka mürarikkad teed läbi metsade rajasid inimesed. Viimase kümne aasta jooksul oli aga enamik suurteedest asendatud väga populaarsete ühistranspordikanalitega. Inimeste jaoks oli ühistranspordi juures väga oluline seegi, et juba 2038. aastast alates oli see kõigile tasuta. Tehnoloogia areng võimaldas muuta ühistranspordi ka väga mugavaks. Isiklik auto oli saanud harulduseks.

Üks autode kadumise põhjusi oli ka elanike ühtlane jaotumine: see 50% Eestimaast, mis ei kuulunud kaitsealadele, oli täielikult asustatud. Elanikke oli viimastel andmetel (2055) ligi neli miljonit. Paljud neist inimestest ei olnud põliseestlased, kuid nad olid nõus ära õppima keele ja maksma siinseid kõrgeid keskkonnamakse…

Inimestest ei saanud ei üle ega ümber, aga äkki peaks asja vaatama hoopis teise vaatenurga alt? Näiteks: “Võõrad mured on meie mured”. NSV Liidu lagunemine tõi endaga kaasa hulga keskkonnaprobleeme. Uued tekkinud ja vanad vabanenud riigid said suurriigilt kaa-savaraks ulatusliku reostuse. Neil endil oma maa puhastamiseks raha ei olnud, seda mindi nõudma Venemaalt, muidugi tulutult. Reostunud keskkond justkui õigustas hoolimatut suhtumist – nüüd reostati oma elukeskkonda juba ise.

Tulemused olid kohutavad, kui mitte katastroofilised. Energiat toodeti keskkonda kahjustaval viisil, prügi ladestati, kuhu juhtus, kanalisatsioonitorud suunati veekogudesse... Nüüd, kus Euroopas oli keskkonnaga enam-vähem korras, hakkas häirima ida suunast tulev saast. 2030. aastal vastu võetud EL direktiiv algatas tohutu abiprogrammi, mis peaks kestma aastani 2099. Teiste seas pakkus nüüd idanaabritele abi ka Eesti. Midagi lihtsalt pidi tegema, sest saastatud piirkonnad mõjutasid juba globaalset kliimat.

Peeter oli mõtlemisest väsinud ja tahtis puhata. Äkki peatus ta pilk kaustal, mille hea sõber Paul oli toonud keskkonnaministeeriumi arhiivist pärast seda, kui oli kuulnud Peetri plaanist kirjutada raamat keskkonnakaitsest Eestis ja projektist “Fööniks”.

Kausta olid kogutud kõige huvitavamad tööd 1999. aasta kirjandivõistluselt teemal: “Mis juhtub Eesti loodusega, kui astume Euroopa Liitu?”. Peeter luges nad kõik ühe hingetõmbega läbi. Neid oli palju ning nad olid erinevad nagu nende kunagised kirjutajadki. Ent peaaegu kõikidest tulevikku positiivselt kirjeldavatest töödest tabas ta ühise nõrkuse, mis tegelikult oligi Eestile mõneti saatuslikuks saanud: jäädi lootma tuleviku tehnoloogia võimalustele. Liiga palju tähtsaid ettevõtmisi lükati edasi, arvates, et loodus on piisavalt tugev ja peab veel paar aastat vastu. Ei osatud karta, et mõned taime- ja loomaliigid surevad välja – kaovad igaveseks. Loodeti tehnoloogiale, mis suudab kloonida, manipuleerida, kasvatada, luua… Kahjuks see päris nii ei läinud. Kuigi tehnoloogia arenes jõudsalt, ei suudetud ometi taastada hävinud liike. Mis läinud, see läinud, nentis Peeter veel kord.

Ka Euroopa Liidule pandi liiga suuri lootusi. Ajal, mil Eesti pidas Euroopa Liiduga läbirääkimisi, jätkus looduse rikkumine. Kõik näitasid näpuga teiste peale, kes samuti talitasid ning viitasid Euroopa Liidule, kes kunagi keskkonna taastamise eest maksab. Teotahtelised inimesed jäid vähemusse. Nüüd, ligi 60 aastat hiljem, oleks Peeter tahtnud neid noori autoreid, tegelikult oma tollaseid eakaaslasi, hoiatada…

Järsku taipas ta, et raamatu pealkirja polegi vaja otsida – see on ju olemas! Seda tuli vaid pisut muuta. Kuidas oleks: “Mis juhtus Eesti loodusega pärast seda, kui astusime Euroopa Liitu?” Jaa, see pealkiri lausa kutsus kirjutama, kuid enne tööle asumist otsustas ta teha väikese uinaku, et näha unes kõike seda, mis o l e k s võinud olla ja mis tegelikult o l i.



Arvutipilt: Jaan Saar