Eestimaa Looduse Fondi nõukogu liikme Aleksei Lotmani arvamus:

 

Kogu väitlus Undva sadama teemal on algusest peale pisut skisofreeniline. Ühe kildkonna huvi nimetatud sadama vastu serveeritakse ühiskondliku vajadusena, ühiskonna vajadust säilitada eluterve keskkond endale ja järeltulevaile põlvedele aga esitatakse kildkondliku huvina. Kahju, et vallavolikogu end sellisest haledast demagoogiast pimestada lasi.

Loodushoiuorganisatsioonide ülimõõdukas positsioon pole tegelikult kuigi mõistlik.

Kartes süüdistusi ekstremismis ja tont teab milles veel, on pidevalt toetatud Veere sadamat. Sellega antakse alus süüdistusteks “huvidest” seoses Veere sadamaga.

Tegelikult kahjustab loodust igasugune süvasadama ehitus. Erinevus on vaid selles, et Undvas oleks see täiesti vastuvõetamatu, Veere kompromissina pisut parem.

Märksa mõistlikum oleks hoopis arendada selles piirkonnas väikesi jahisadamaid ja nendele toetuvat turismi. Kuigi ka siin ilmnevad teatud ohud loodusele, on need oluliselt väiksemad. Tohutut rahavoogu selline lähenemine ei tekita, kuid annab tööd märksa suuremale arvule inimestele.

Mis veelgi olulisem: piirkonna arengut ainult turismile ehitada oleks ühekülgne. Praegune suur tööpuudus Kihelkonna vallas on osaliselt Vilsandi rahvuspargi administratsiooni tegemata kodutöö tagajärg. Lääne-Saaremaa iseloomulike maastike ja koosluste kaitseks loodud rahvuspark on kaotamas oma ilmet ja ökoloogilist väärtust: rannakarjamaad ja loopealsed kasvavad võssa, kaob neile iseloomulik taimestik ja linnustik.

Loodusvaenulike megaprojektide asemel tulnuks rahvuspargi alal juba aastaid arendada säästvat põllumajandust, eelkõige ekstensiivset loomakasvatust. Seda pole tehtud, vastupidi – Vilsandi kuulus eesti maatõugu hobuste kari lasti hävida. Tunduvalt väiksema rahaga, kui kulus keskkonnavaenuliku projekti ebapädeva ekspertiisi korraldamiseks, oleks võinud panna alus säästva põllumajanduse taaselustamisele piirkonnas.

Undva sadama infrastruktuurile kuluks miljoneid maksumaksja raha, tagajärjeks kahjustatud loodus ja rahvusvaheline skandaal. Tunduvalt väiksema raha paigutamine säästva põllumajanduse arendamisse looks piirkonda rohkem töökohti ja aitaks kaitsta loodust.