Pildimeenutus südatalvisest Aafrikast

Jaanus Järva



Muda on elevantidele UV-faktoriga päevituskreemi eest, mis ei lase lõõskaval päikesel nahale liiga teha. Eriti oluline on mudakreemi kasutamine noortele elevantidele, kelle nahk ei ole kõrvetava päikesepaistega veel piisavalt kohanenud.

 

Lastele meeldib ikka vee ja poriga mängida - pole elevandipojadki erandid. Sarnaselt teiste jõnglastega on ka nemad küllaltki kohmakad. Tuleb ette sedagi, et elevandilapsuke astub omaenda londi peale!

 

 

 

 


See hambutu hõredate juustega raugalik lind on marabu. Marabud söövad peamiselt raipeid, ja kui nende pea oleks kaunistatud paksu sulepahmakaga, oleks see heaks koduks igasugustele parasiitidele. Sulgedeta peanahal hävivad aga parasiidid kuuma päikese käes kiiresti.



Krokodill laseb pärast einet leiba luusse. Muidu nii ablas ja agressiivne loom on sel ajal üpris ükskõikne teda ümbritsevate olendite suhtes. Marabud ilmselt teavad, millal on ohutu ja millal ohtlik krokodilli läheduses viibida.


Aafrika tuntumaid linde - sekretärlind - on oma nime saanud püstiste kaelasulgede järgi, mida vanasti kasutati kirjutamiseks. Lendav sekretärlind on haruldane vaatepilt - enamasti veedavad nad oma aega mööda savanne ringi kõndides ja toitu otsides. Päevas võivad nad maha jalutada ligi 20 kilomeetrit. Sekretärlinnu põhitoidus on maod. Roomav eine tambitakse söömiskõlblikuks "rusikasse " pigistatud jalgadega.

Lõvi on Aafrika kiskjate hierarhias kõrgeimal astmel. Lõvid elavad praididena, mida valitseb üks, mõnikord ka kaks isast. Päeval võib lõvisid näha peamiselt puu või põõsa varjus puhkamas üksteist puhastades ja lakkudes. Need toimingud on olulised, et luua ja kindlustada praidisiseseid sidemeid. Lõvi möiratus öises savannis on enim aukartust äratavaid hääli looduses.

 

 

Kaelkirjaku pikk kael on loodud kõrgetelt puudelt maitsvate lehtede kättesaamiseks. Kui kõrgeid puid pole, saadavad einetamist aupaklikud kummardused.

 

 

 

 



Kroonkured - linnud muinasjutust. Neid peetakse Aafrika kõige ilusamateks lindudeks. Kroonkurgi võib tihti kohata suurte loomakarjade läheduses, kus nad toituvad putukatest.

 



Suurte kiskjate hierarhias on jooksumeistrid gepardid ühel madalamal astmel. Saagi peavad nad kiiresti ära sööma, sest peagi on kohal hüäänid, raisakotkad ja lõvid, kes võivad ninaesise ära võtta. See gepard on nobe olnud.

 

Püha iibis on oma nime saanud muistsest Egiptusest, kus ta oli kirja- ja tarkusejumala Thothi sümbol.

 




Autori fotod