Keskkonnakaitsepreemia 2000

Keskkonnakaitsepreemia on Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia noorem vend. Mõte hakata sellist preemiat välja andma tekkiski looduskaitsepreemia taotlusi vaagides: aasta-aastalt esitati kandidaatidena üha rohkem keskkonnakaitse alal silma paistnud inimesi. Et Kumari preemia on aga mõeldud eelkõige tublimaile klassikalise loodushoiu vallas, siis otsustati luua eraldi autasu neile, kes vajaksid tunnustust oma töö eest keskkonnaseisundi parandamisel ning vastavate teadmiste levitamisel.

Sel aastal läks keskkonnapreemia jagamisele. Laureaatideks osutusid:

1) Teadlaste ja leiutajate rühm (Boriss Kindorkin, Aleksander Kaidalov, Valeri Rõbakov, Vitali Zabolotnõi, Roman Feldman, Konstatin Sentzhugov, Juri Sidorov, Sergei Mikrjokov, Juri Luzhnjak, Mart Marguste, Alfred Elenurm) kes töötas välja kummijäätmete ning rasvu, õlisid ja lahusteid sisaldavate heitmete keskkonnasäästliku utiliseerimise tehnoloogia.

2) Paide vallavalitsus, kes rakendas jäätmekogumissüsteemi valda läbival Tallinn-Tartu maantee lõigul.

Kollased tünnid maanteeveeres püüavad pilku. Mitte, et nad just ilusad oleksid, aga vajalikud küll. Iga mõtlev inimene saab mööda vilksavaid erksavärvilisi anumaid nähes aru, et see on kohaliku rahva appihüüd: ärge lennutage prahti autoaknast tuulde! Miks peavad meie lapsed seda hiljem teie järelt korjama!

Huvitav, kui palju on maanteel kihutajate seas mõtlevaid inimesi? Kas tuleval kevadel on teeservad Paide valla piires puhtamad kui mujal? Loodame!