"Kõrv loodusesse" - loodushääled internetis

Veljo Runnel


LAINEMÜHA PAKRI POOLSAARE RANNIKUL SAAB NÜÜD KUULATA KA INTERNETIS

Ritsikasirinat, linnulaulu või lainete kohinat on kõige mõnusam kuulata õigel ajal ja õiges kohas - suvisel niidul, kevadhommikul metsaserval, mererannas. Kui selleks aga võimalus puudub, ent käepärast on helikaardiga arvuti ning internetiühendus, saab loodushääli kuulata ka toast lahkumata.

Tiigrihüppe Sihtasutuse toetatud Eestimaa Looduse Fondi projekt "Kõrv loodusesse" on toonud helid internetti eeskätt selleks, et jumestada loodusloolist kooliharidust. Enamik helilõike on kahe aasta jooksul lindistatud just nimelt selle projekti jaoks. Nad aitavad tundma õppida mitmesuguste liikide häälitsusi ja laulu, kujutleda loomade käitumist ning mõelda end helipildi vahendusel erinevatesse biotoopidesse. Stereohelipilte loodusmaastikest on kõige parem kuulata kõrvaklappidega.

Kuigi helifailid on mahu vähendamiseks salvestatud mp3- ja real audio formaati, võtab nende allalaadimine telefoniühenduse korral omajagu aega. Seetõttu on helipilte kõige otstarbekam kuulata püsiühenduse kaudu, mis kõigi märkide järgi muutub järjest odavamaks ja laialdasemalt kasutatavaks. Loodetavasti muutub sel teel kättesaadavamaks ka virtuaalne loodus.

"Kõrv loodusesse" ei asenda otsekontakti loodusega, vaid püüab olla pigem teeviit helimaastikele ja, miks ka mitte, leevendada talvisel ajal igatsust linnulaulu ja ritsikasirina järele.

Kõrva saab loodusesse pista aadressil http://www.loodusheli.ee


Autori foto