Hea lugeja!


Filosoofid räägivad aja lõpmatust ja katkematust voolamisest. See lõputu vool on iseenesest üks igavavõitu protsess, ja inimkond ongi õppinud aega tükeldama - küll tundideks ja päevadeks, viisaastakuteks ja juubeliteks, sajanditeks ja aastatuhandeteks. Eelmisel aastal tähistatigi ilutulestike kärina saatel uue aastatuhande algust, mis seda tegelikult polnudki. Piiride määramine on alati raskusi valmistanud - nii riikide kui ka ajaühikute vahel. Piltlikult võiks asja ette kujutada nii. Meil on kaks tuhandeliitrist tsisterni, no ütleme, piima täis. Tsistern saab tühjaks, kui kõik tuhat liitrit on ära joodud, mitte 999 . Nii et uus aastatuhat saab alguse ikka 2001. aastal. Tänapäevast maailma valitseb aga kodanlane: 1999. a . lõpp oligi pigem üks globaalne müügikampaania, mis pani suured rahad liikuma.

Ajakiri EESTI LOODUS läheb järgmisse aastatuhandesse oluliselt uuenenud kuues. Pooleaastase muutumisprotsessi tulemus on toimetuse ja küllap ka lugejate jaoks rõõmustav. Üha enam lugejaid võrdleb positiivselt meie ajakirja rahvusvahelise ingliskeelse loodusajakirjandusega. Võrreldamatud on vaid rahalised võimalused, mis on meie ja nende ajakirjade väljaandjate käsutuses. Eesti keeleruum ehk siis turg ei ole võrreldav ingliskeelse turuga. Turg turuks, aga üks lugejate grupp resümeerib oma ühismuljet nii - suurenenud formaat, kõvemad kaaned, väga hea kvaliteediga fotod, artiklid on tõesti populaarteaduslikud ning hästi omandatavad, ajakirjal on juba raamatu väärtus (arvestades, kui kallid on täna raamatud). Üks tsitaat: " Olen Teie ajakirja põline lugeja. Ootan alati huviga, millal ta mu postkasti tuuakse. See oleks nagu pidupäev. Minu jaoks on see ajakiri õpik, sest just siit saan ma palju vajalikku teada." "Põline" lugeja on rõõmustavalt noor, nimelt 20-aastane. Siia kõrvale võiks tuua terve lehekülje bioloogiaõpetajate arvamusi - nende jaoks on EESTI LOODUS oluline infoallikas tundide ettevalmistamisel.

Eelnev ei ole mõeldud enesekiitusena. Toodud tsitaadid on tegelikult tänuavaldus nendele sadadele autoritele ja fotograafidele, kelle missioonitundelist tööd püüab toimetus lugejateni viia võimalikult atraktiivses vormis. Samuti ka Keskkonnaministeeriumile ja tema juhtidele, kes on finantsiliselt toetanud eespool mainitud ahta keeleruumi kompenseerimist. Kindlasti on see hea ja perspektiivne investeering keskkonnateadlikkuse edendamisse.

Optimismi uude aastatuhandesse minekul lisab õnnestunud fotokonkurss (vt. posteri ees olevat kokkuvõtet). Olgu siinkohal esitatud vaid üks nimi - noore fotograafi eriauhinna võitis neljateistkümneaastane Indrek Viil. Noormees valmistus spetsiaalselt konkursiks, pidades terve suve metsades fotojahti. Uus põlvkond loodussõpru on tulekul.
Edukat uue aastatuhande algust soovides

Peatoimetaja