TAGASI

Käbisöödikud

Marko Valker

Talv on metsloomadele raske aeg. Väljas on külm ning toitu napib. Vähesed seemned, pungad ja samblad on peaaegu kõik, mida taimtoitlasest metsaloomal laanest leida õnnestub.

Kuusest on loomadele sel ajal palju abi. Suuremate kuuskede all võib leida näritud või läbitoksitud käbisid. See on kindel märk, et tühja kõhtu kannatav metsaelukas on nälja leevendamiseks käbis peituvaid magusaid seemneid otsinud.

Jaanuaris on mõistlik metsa minna ja uurida, kes on kuuse kostil.

Orav on suurepärane ronija ja käbide kättesaamine ei valmista talle mingit raskust. Harilikult sööb orav käbi puu otsas, seda kahe käpa vahel hoides. Käbisoomused puistab ta puu alla laiali. Kui sul on õnne, leiad sealtsamast ka minema visatud käbirootsu.
Kirjurähnil pole teist paari jalgu, millega käbi kinni hoida. Seevastu on tal oma "sepikoda" – puupragu, kuhu saab kuusekäbi torgata moel, et see sinna kindlalt püsima jääb. Nii on mõnus nokaga käbisoomuseid lahti toksida. Rähni toksitud käbil on soomused harali ja paljud üldse puudu.

Järgmise käbiga sepikotta/sööklasse naastes tõukab ta eelmise alla. Rähni söögitoa alt võid leida mitukümmend või isegi sada läbitoksitud käbi!

Hiired ise puulatva ronida ei suuda, aga neilegi meeldib kuuseseemnetega maiustada. Hiirtele katavad pidulaua rähnid ja oravad. Tihti pudeneb viimaste käest seemneid täis käbisid hiirte söömalaulae.

Hiirtel on kuuse kostilistest kõige suurem kannatus. Nemad närivad käbirootsu hoolikalt paljaks, käbisoomused jäävad rootsu juurde hunnikusse (orav näiteks puistas need laiali).

Kuidas kuuse juures tegutsevaid loomi oma silmaga näha?

Käbisöödikute nägemiseks tuleb otsida metsatukk, kus kasvavad mõned suuremad kuused. Metsa minnes peaks taskusse pistma mingi söömaaja, mis loomadele suudmööda on.

Metsas leia kuusk, mille all on värskelt näritud käbisid, sinna alla poetada oma külakost. Järgmisel päeval maksab uurida, kas kingitus vastu võeti. Kui sinu metsa tassitud toit on ära söödud, pane uus asemele. Ja nii mitu päeva järjest.

Kui viid süüa igal päeval samal ajal, harjub loom sinu käimistega. Umbes nädala pärast võid teha näo, nagu läheksid minema – tegelikult aga otsi puust veidi kaugemal varjuline koht. Jää seal kannatlikult ootama.

Lõunale tulnud metsalooma võib ka pildistada.


Kristi Jaanuse joonistused

TAGASI