TAGASI

Eesti Ornitoloogiaühing

Jaanus Elts

EOÜ liikmed linnuvaatlusel Ropka-Ihaste luhal.

Foto: Arne Ader

Eesti Ornitoloogiaühingu (EOÜ) eesmärk on uurida, kaitsta ja tutvustada linde. Need sihid on üksteisega tihedasti seotud. Ei saa ju linde uurida ega kaitsta neid tundmata ning tutvustadagi saab vaid seda, mille kohta endal teadmisi on.

Ornitoloogiaühing loodi 1921. aasta 1. mail Tartu Ülikooli aulas koosolekul, kus osales rektor Heinrich Koppel isiklikult (arstiharidusega mees oli ka linnuhuviline). Ühingu loomise üks eestvedajaid oli prof. Johannes Piiper. Asutamiskoosoleku protokolli ühingu arhiivis pole, küll aga on alles koosolekute päevik. Nii päevakajaline tundub neil kollastel lehtedel sulepeaga jäädvustatu!

Üsna pea kerkis küsimus liitumisest loodusuurijate seltsiga (LUS). See otsus ei tulnud sugugi üksmeelselt. Ent häälteenamusega liideti vastloodud ornitoloogiaühing samal aastal siiski LUS-iga. Loodusuurijate seltsi ornitoloogiasektsioonina tegutseti 1991. aasta 1. maini, siis otsustati jätkata iseseisva organisatsioonina.

Praegu on Eesti Ornitoloogiaühingul ligi 800 liiget. Vanuse, hariduse ja ameti poolest kirjus liikmeskonnas on lapsi ja eakaid inimesi, alghariduse ja doktorikraadiga huvilisi, koduperenaisi ja parlamendi liikmeid. Nii on võimalik esindada laia inimesteringi huve ning arusaamu. Igal liikmel on omad tõekspidamised, seetõttu on väga raske tegutseda kõigi soovide järgi. Paljud probleemid ongi põhjustanud ühingus sisevaidlusi. Isegi üks põhilisi tegevusvaldkondi – linnukaitse – on olnud tuliste mõttevahetuste teema.

Osa liikmeid tegeleb meelsasti lihtsate asjadega: toidab talvel linde, loendab liike vaatluspäevadel; osa tahab teha midagi tõsisemat, näiteks osaleda sihipärastes uuringutes. Neil kõigil on õigus ja ühingu juhtkonnal tuleb näha vaeva, et leida ühisseisukoht.

Omaette huvitava probleemistiku moodustab konkurents. Paratamatult on nii suure organisatsiooni puhul osa liikmeid tegev ka teistes ühingutes ja seltsides või riigiasutustes. Lihtne on neil, kelle põhitöö on seotud hoopis muu valdkonnaga, sest neil ei teki kiusatust ühingu siseinfot või vahendeid oma tegevusalal kasutada. Keerulisem on lugu sama valdkonna inimestega... Valdavalt on siiski ühingusse kogunenud lindudest ja nende käekäigust siiralt huvitatud inimesed.

Praegu on ühingul viis põhikohaga töötajat. Esimeseks täiskohaga töötajaks sai 1994. aasta oktoobris tegevdirektor. 1995. aastal oli võimalik palgata lisatööjõudu. Et oli vaja tõhusalt tööle panna BirdLife International'i tähtsate linnualade projekt, siis võeti tööle linnukaitse projektijuht Margus Ots. Ta määratles linnualasid ja tegeles kõikvõimalike linnukaitse probleemidega. Margus Ots sai edukalt hakkama: kui koostati uut üle-euroopalist linnualade raamatut, seati tema töö teistele riikidele eeskujuks.

1996. aastal tehti tõsine samm: rakendus nn. MATRA projekt, mida asus juhtima Toomas Jüriado. Projekti eesmärk oli teavitada avalikkust ning leida uusi liikmeid. Toomas Jüriado kui südi ja osav sõnaseadja kirjutas kümneid tutvustusvoldikuid ja valmistas trükiks ette muid kirjatöid.

Praegune linnukaitse projektijuht Andres Kalamees on koostanud tähtsate linnualade raamatu, mis ilmus eelmisel aastal. Silmas pidades lähiaastate ohtu liituda Euroopa Liiduga (EL), on Andres Kalamehe ülesanne tutvustada EL-i linnudirektiivi nõudeid ning tegelda NATURA kaitsealade ja spetsiaalsete linnuhoiualadega.

2000. aasta algul täienes meie meeskond taas. EL-iga seotud linnukaitse asju asus kureerima Mati Kose, kes üldsusele on tuntud eduka loodusfotograafina, ornitoloogidele aga kui meie rahvuslinnu suitsupääsukese spetsialist. Mati esimene suurem proovikivi oli Undva süvasadam. 2000. aasta algusest töötab ühingus Andrus Kuus, tema ülesanne on projektide tehniline abistamine.

Ornitoloogiaühingu üldkoosolek valis 2000. aasta suvel 13-liikmelise nõukogu, mille esimeheks sai Margus Ots. Nii nagu meie liikmeskond on oma igapäevatöös tegev mitmesugustel elualadel, on ka nõukogus esindatud parameedik, mööblivabriku direktor, keskkonnanõunik, juuraõppejõud jne., peale selle ka mõned päris ornitoloogid.

TAGASI