TAGASI

Tihaseid toida talvel

Marko Valker

Potsatused-koputused ja krõbin talvehommikul vastu akent ei peaks ärkajale meelde tooma saagihimulisi röövleid.

Pigem on aknalaual avatud tilluke lennuväli. Ja maandujad on tõepoolest saagiahned, aga mitte röövlid.

Hoopis varblase mõõtu sulelised põrnitsevad nõudliku näoga kardinate taha.

Kes koputab aknale?

Talveilmade saabudes koguneb ja maamajade ümbrusesse rohkesti tihaseid, keda toob asulate juurde toidumure.

Pisike suleline sööb päevas ära niisama palju, kui ise kaalub. Ehk siis enda kohta hiiglasliku koguse toitu. (Eks sa proovi paar puuda salatit ära süüa!)

Lootuses midagi maitsvat leida, takseerib linnuke tolliinspektori hoolikusega kõiki majapidamisi.

Majade läheduses võib kohata vähemalt kolme liiki tihaseid.

Kõige sagedamini võib aknalauale vopsatada rasvatihane – musta pealae ja valgete põskedega pontsakas linnuke, kelle kuldkollase kõhu jagab pooleks must triip, nagu poolitab valge jutt jalgpalliväljakut.

Kui tihane ennast lähemalt silmitseda lubab, tasub kindlaks teha, kas tegemist on isas- või emaslinnuga. Isase linnu kõhualune triip on lai, emaslinnul umbes poole kitsam.

Taevasinise pealaega lindu nähes õid küll kindel olla, et einestama on saabunud sinitihane.

Sinakaid sulgi jagub lisaks pealaele linnu tiibadele. Rasvatihasest on ta väiksem ja musta triipu kõhu alt otsida pole mõtet. Südikuselt ei jää sinitihane aga suurele, pisut tähtsa olekuga sugulasele sugugi alla ja napsab nii mõnigi kord rasvatihase noka eest magusa toidupala endale.

Sootuks harvem võib kohata pisemat kasvu sootihast. Tema selg ja tiivad on tagasihoidlikult hallikaspruunikasse rüütatud, pealagi must ja kõhualune . Argliku linnuna tuleb ta enamasti sööma alles siis, kui toidulaud teistest einelistest tühi.

Tihasesöökla ja selle menüü

Õues ei saa linnukesi lähemalt uudistada. Mugavam on nad akna taha kostile kutsuda. Kõige lihtsama toidulaua saab meisterdada puutööd tegemata.

Tuleb võtta väikese kastikese moodi piimapakk. Lõigata paki külgedele, põhja ligidale suured nelinurksed augud. Ja ongi valmis!

Terad, seemned ja saiapudi sobivad lindudele küll. Tihastele, kellele meeldivad eriti hõrgud toidud, võiks teha sellise vormiroa: sulatada tükike rasva, segada terade, päevalilleseemnete ja/või kaerahelvestega. Panna veidikeseks jahedasse kohta hanguma. Oh seda pidu ja sädinat, mis hiljem akna tagant kostab!

TAGASI