JUSSI LEHEKÜLG


Parmud linna ei lähe, seal on palju eli, värvi haisu ja halba luhti.

Torma


Heinarõuk Kalevi Kull

Kui teekäija kõndimisest väsib, vaatab ta teeäärsel heinamaal rõugu, kuhu alla puhkama heita või vihma eest varjuda.

Värsked lõhnavad soojad heinad mu all ja ümber, mõnus tuuleõhk põski paitamas. Proovin lugeda, mitut eri liiki lilli ja kõrsi ses kuhjas on. Maarjahein, valge kastehein, punane aruhein, kerahein, aas-seahernes, aed-hiirehernes, aasristik, valge ristik, tükk sammalt – niidukäharik, härjasilm, angerpist, kare seanupp, süstlehine teeleht, hapuoblikas, aasjumikas, aaslina, nurmenukk, nõiahammas... Viiekümne juures lähen sassi.

Kusagil mujal ei kasva nii palju mitmesuguseid taimeliike kui vanal heinamaal, eriti kui seal veel puid ja põõsaid ka peaks leiduma. Lilled on nüüd küll maha niidetud, aga ega see neile palju ei loe: järgmiseks jaanipäevaks on jälle kõik värviline ja õisi täis.

Oli, mitte on, pean parandama. Ja tegelikult juhtus see vist mu vanaisaga, mitte minuga. Iga kahesaja heinarõugu kohta, mida ta oma teel nägi, on nüüd heal juhul üks kohal. Heinamaid on väheks jäänud.

Kas Sina oled heinal käinud?




Jussi lepahundid




Jussi mõistatus


Kas pildil on

a) aasristiku pumbud,
b) kassiristiku tupsud,
c) rootsi ristiku nutid?

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.

Õigesti vastanute vahel loositakse välja Jussi lepahundid.


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp

Fotod või joonised: Navitrolla, Eve Eesmaa, Juss, Urmas Tartes