Miks tamm?

Fred Puss

 

 

 

Projektis “Eestimaa puud” osalejail oli võimalus valida järgmise aasta puu. Kandidaate esitasid 16 kooli õpilased, kokku pakuti selleks nelja puuliiki.

 

 

 

 

Pärna puhul toodi esile, et ta on ilus, kasulik mesilastele ja inimestele. Tema õitest saab head teed, millel on ka ravitoime (seda toonitasid kõik pärna esitajad), niinest aga ilusad viisud. Pärn on meie tavalisimaid pargipuid, pakub suvel varju. Pärnu-Jaagupi lapsed leidsid, et pärna nimetus on seotud Pärnuga, nende kodukandis kasvavad aga hiiepärnad Kai, Mai ja Triinu.

 

Mänd on Eestis enim levinud puuliik, ta on kaunis, suurte kasutusvõimalustega ning tuleb toime ka kehvades tingimustes. Männipuu on rahustava toimega.

Kask toob laste meelde kevadise magusa mahla. Veel nimetati tema olulist osa linnapildis ning maarjakase väärtuslikku puitu.

Kõikides koolides ei jõutud puu valikul üksmeelele. Huvitav oli osa Võhma gümnaasiumi õpilaste soov näha aasta puuna künnapuud, sest teda tuntakse vähe ja oleks huvitav teada tema kohta rohkem.

Kokkuvõttes pakuti kõige rohkem pärna ja tamme, napilt edestas rivaali tamm. Miks taheti tamme?

Tamm on kui tugevuse, jõulisuse sümbol.

Võistkond T8A8 (Türi Gümnaasium)

Tamm on meie arvates väga ilus, suur ja tugev puu, millega on seotud meie rahva ajalugu juba muistsetest aegadest. Teda on ilus vaadata nii siis, kui ta seisab üksikult keset välja, kui ka siis, kui nad moodustavad tammiku (näiteks Rakvere tammik). Tammetõrud on toiduks loomadele (metssiga, pasknäär), neist teevad lapsed mitmesuguseid huvitavaid asju. Rasketel aegadel on inimesed kasutanud tõrusid toiduks ja joogi valmistamiseks. Tammest saab ka abi haiguste puhul. [...] Tamm on nõudlik kasvutingimuste suhtes, seepärast ei ole teda Eestis eriti palju alles jäänud. Tamm kasvab väga vanaks ja võib meile jutustada möödunud aegadest. Ja lõpuks – tammeleht on meil looduskaitse sümbol.

Võistkond METSAÄSSAD
(Väike-Maarja Gümnaasium)

Meie meelest on tamm sarnane eestlastega: tugev ja vastupidav, juured sügaval kodukoha mullas...

Võistkond KÄND
(Võru 1. Põhikool)

Tamm on suur ja tugev. Vanad tammikud on väga liigirikkad. Ta on Eesti vanim ja jämedaim puu.

Võistkond MÄND
(Aravete Keskkool)

Tamm on ilus, tugev, suur ja veel on ta meie kooli lemmikpuu. Tamm on ka Kohtla-Nõmme suurim ja vanim puu.

Võistkond PUUUURIJAD
(Kohtla Põhikool)

Tamm on pikaealisuse ja püsivuse sümbol. Ta on oma leviala põhjapiiril püha puu, hinge ja keha kosutav puude kuningas.

(Suislepa Põhikooli 6. klass)

 

Niisiis tehtigi looduskaitsekomisjonile ettepanek kuulutada 1998. aasta puuks tamm – looduskaitse sümbol ning vastupidavuse ja majesteetlikkuse eeskuju.



Joonistanud Martin Kukk