Looduspiltnik - sinasõber metsa- ja merehaldjatega

Tiit Hunt

Hülgerahu segama ei satu igaüks. Selleks peab mingi eriline põhjus olema. Näiteks soov neid mereelukaid pildile püüda või siis tundma õppida. Looduspiltnik peab tundma oma objekti, olema sinasõber metsa- ja merehaldjatega – siis on loota ka haruldasemaid ja paremaid pilte. Minu jaoks on pildistamine ja looduses olemine lahutamatud. See on muutumas või muutunud elustiiliks.

Esmase huvi looduse ja pildistamise vastu äratas minus isa, kes oli siis metsa- ja fotomees. Pilte hakkasin tegema varakult – üheteistkümneaastaselt. Oma teenitud raha eest ostsin siis 72-kaadrise Tšaika 11M. Esimesed klõpsud tegin klassiekskursioonil Penijõel paadiga sõites. Tulid välja.

Edaspidi on mind paljuski suunanud õpetaja Linda Metsaorg. Õppisin nägema ümbritsevat, tema ärgitas mind pildistama lilli, kajaka- või tiirupoegi. Kõige rohkem olen aga jäädvustanud merd, saarekesi, laide ja nende elanikke.

Väga keeruline on pildistada kalu. Kui kannatust jätkub, saab väiksemaid, madalamas vees elavaid kalu pildistada väga väheste abivahenditega. Kui pole veekindlat boksi, võib abiks võtta tühja akvaariumi, asetades selle poolviltu vette, nii et vesi sisse ei voolaks. Sel moel on võimalik läbi akvaariumi põhja pildistades saada kaadreid uudishimulikest kalakestest oma normaalses keskkonnas. Muudel juhtudel tuleb kalad elusalt kinni püüda ja kohe jäädvustada, sest paljude kalaliikide loomulik värv muutub ja tuhmub õhu käes väga kiiresti. Kõige sobivam on vihmane ilm.

Milline on hea pilt? Näidates slaidiprogramme, olen mõnikord kuulnud saalist üllatunud mõminat – ehk siis ongi tegu hea või tavatu pildiga.

Fototehnika, mida praegu põhiliselt kasutan, on Canon EOS 5, mille juurde kuulub kolm Canoni objektiivi: stabi-lisaatoriga 75–300 mm USM-i teleobjektiiv, 100 mm makroobjektiiv ja 24–85 mm USM. Peamiselt pildistan diafilmidele Fuji Provia 100, Fuji Provia 400, Fuji Velvia; negatiivfilmiks on viimasel ajal sagedamini Fuji Reala.

Pildil on umbes kahekuused “karvakalad” – hallhülgepojad Hallirahul.

 


Autori foto, pildi honorar ELF hülgetöörühmale