Pokumaa nakatab looduskaitsepisikuga

Ann Marvet


KAS PÄRIS POKUMAA? KÜLLAP VIST.


Lastele on pokulugu ilus muinasjutt, mis küllap vist läks hinge. Ja hea on, kui läks, sest pokuarmastusest väikeses hinges võib koos selle kandjaga kasvada hoidlik suhtumine kogu meid ümbritsevasse loodusesse. See muinasjutt polegi tervenisti muinasjutt: kõrgeks ja tihedaks kasvanud tarnamättad on ju olemas. Iseasi, kui paljud meist neid märkavad ja kui mitmel on nende vastu tekkinud nii soojad tunded, nagu Edgar Valteril. Aga tema on avanud meiegi silmad. Kõige toredam ongi vahest see, et oma tõekspidamisi inimese ja looduse vahekorrast on ta asunud selgitama looduses näiliselt nii silmapaistmatu najal. Kui nüüd lapsed oma raamatu kaudu saadud sõbrad ka loodusest üles leiavad – igaüks oma kodukandist – siis võime küll kindlad olla, et ühtki soolapikest tulevikus mõtlematult ei kraavitata.

Aga enne, kui minna otsima oma kodulähedast pokude eluaset, peab oma silmaga nägema, milline ta välja näeb. Selleks rajataksegi

POKUMAA

Võru- ja Põlvamaa piirile.

See on mõeldud eelkõige lastele, aga loomulikult ka nende vanematele ja kõigile, kelles pole kustunud lapselik uudishimu ning soov kogeda midagi ilusat ja südamlikku. POKUMAAD tutvustavas bukletis on öeldud, et seal tahetakse pakkuda võimalust:

1. väljuda üürikeseks ajaks pingelisest ja tempokast, sageli ka kalgivõitu ja ebaturvalisest argielust, kogeda ja nautida seda, mida pakub rikkumata loodus oma lugematute huvitavate detailidega;

2. õppida (Puuko ja pokude abiga), kuidas saada loodusega sõbraks ja elada sel kombel, et nii inimene kui loodus ennast hästi tunneksid;

3. tutvuda Edgar Valteri loominguga (raamatud, originaalillustratsioonid, joonistused, õlimaalid jne.), mille kõige viljakam ja küpsem periood on seotud Võrumaaga.

Pokumaa keskus tuleb Võrumaa ja Põlvamaa, Urvaste ja Kanepi valla piirimail asuvasse Padasoomäe (rahvasuus Padase) tallu. Praegu tühjale taluasemele põlispuude all on kavandatud palkhooned koos arhailise sisustusega ja kõigega, mis ühe kena väiketalu juurde kuulub. Palju põnevat ja salapärastki pakub aga talu ümbritsev mets, kust ei puudu ka tõeliste pokude looduslik kodu.

Padasoomäe talust mõõdukale kaugusele (et pokuelu mitte segada) luuakse POKUKODA – see on Pokumaa info- ja valvekeskus. Siin saavad tulijad vaadata Edgar Valteri loomingut: õlimaalidest (millest mõned on üsna suured) kuni meisterlike joonistuste ja raamatute originaalillustratsioonideni. Samas pannakse välja ka värvifotod looduslikest pokudest ning nende meelispaikadest eri aastaaegadel. Ja muidugi riputatakse seinale suur Pokumaa kaart, mille teeb Edgar Valter ise.

Pokumaalt juhatatakse uudistajad edasi ka teiste Urvaste ja Kanepi kandi huviväärsuste juurde: lähikonnas on Tamme-Lauri tamm, Urvaste ürgorg, kirik ja mõisapark, Kooraste järved. Kaugel pole ka Karula rahvuspark ning Otepää oma ümbruse vaatamisväärsustega.


Foto Edgar Valteri erakogust