Valguse värvid

Val Rajasaar

Maailm meie ümber on värviline – värv on igal puul ja põõsal, linnul ja lillel. See on iseenesestmõistetav ja nii me oleme harjunud ümbritsevat nägema. Lumi on valge mis valge, mets on alati roheline ja paiselehe õis kollane. Ometi märkame mõnikord, et eile oli mets sügavsinisem ja paiseleht on täna hoopis päikesekollasem. Tuleb välja, et valgus, mis meile asju värvilistena laseb paista, sisaldab ka ise mingit värvitooni. See mind looduse ja inimeste pildistamise juures võlubki. Valguse värvus loob maastikele meeleolu ja lisab portreele sügavust. Metsapilt lehepöördel on üles võetud Tallinna lähedal Suurupi rannas augustikuu pärastlõunal. Ilm oli pisut pilvine, kuid lagedal jagus valgust siiski küllaga. Et metsahämaruses suuremat teravussügavust saavutada, tuli säriajaks panna üks sekund.

Lisaks maastikele pildistan huviga kõike, mida loodus pakub. Just käigud loodusesse on mind ahvatlenud ümbritsevat jäädvustama; esimest fotoaparaati hoidsin käes juba 8-aastasena. Alguses tundsin võrdset huvi nii fotograafia kui looduse vastu. Sel ajal meeldis mulle katsetada must-valge ja värvifotoga. Pildistasin metsa ja voolavat vett, samuti igasuguseid kõrsi. Pärast istusin kodus pimikus ja sain osa valguse taassünnist.

Nüüdseks on huvist looduse vastu välja kasvanud minu töö ja fotograafiast on saanud üks minu väljendusvahenditest. Loodusharidusfirmas Studio Viridis kulub looduses kogetu marjaks ära. Pilte kasutan võrdlusmaterjalina väljapanekute kavandamisel ja valmistamisel loodusmuuseumides, kompositsioonides hariduse ja sisekujunduse tarbeks ning trükistes.
Kasutan Nikon peegelkaamerat ja kahte muudetava fookuskaugusega objektiivi. Välklampi tarvitan nii vähe kui võimalik ning värvifiltreid üldse mitte. Filmimaterjalist eelistan Kodak positiivfilme Ektachrome 100SW ja 100S. Kodak Elite’i väldin. Negatiivfilmidest meeldivad mulle enim Kodak ProFoto II 100 ja 400 Proffessional.

Senisest rohkem pildistan taimi ja loomi ning olen hakanud huvi tundma ka inimese jäädvustamise vastu. Loomulikult seoses loodusega.


Autori foto