Kas olete näinud vaipkadakat?

 

Eesti Looduse 1996. aasta augustinumbris ilmus Matti Masingu teade nn. vaipkadakast Osmussaarel. Niisugune vaibana maapinda kattev, püstise tüve ja oksteta kadakas võiks olla hariliku kadaka alamliik Juniperus communis subsp. alpina, mida seni ei ole Eestist leitud, või kui on, siis pole sellest kirjasõnas teada antud.

Selle alamliigi meile lähimad leiukohad asuvad Edela-Soome saartel ja Rootsis, nii et tema olemasolu ka Eestis oli igati ootuspärane. Loodetavasti kasvab vaipkadakas peale Osmussaare veel mujalgi, vähemalt Edela-Eestis. Siit palve kõigile terase silmaga loodusenautijaile: kui märkate kusagil vaibakujulist, tüveta kadakat, siis jätke koht meelde. Uurige ka isevärki kadaka okkaid: need on pisut laiemad kui harilikul kadakal ja märgatavalt ülespidi kõverdunud (mitte sirged nagu meie harilikul) ning asetsevad tihedalt. See alamliik on levinud enamasti mägedes, kuid suurematel laiuskraadidel ka madalamal.

Eesti keeles võiks ta tõesti saadagi nimeks vaipkadakas.
Temale lähedast kasvuviisi võib näha ka seelikuga kuuskedel (vt. Andres Koppeli artiklit Eesti Looduse mulluses 8/9 numbris), kuid neil on ka püstine tüveosa, mis vaipkadakal puudub.

Vilma Kuusk