Tamm võitis poolehoidjaid

Tamme aasta hakkab lõppema ja Eesti Looduse tammeloodki on sedapuhku otsas. Lastele mõeldud aasta puu leheküljed leidsid rõõmustavalt palju üsna erisuguses vanuses lugejaid lasteaialastest (muidugi kasvatajate vahendusel) kuni gümnaasiumiealisteni. Just nooremad olid agarad kõike soovitatut uurima ja järele proovima ning tulemustest ka toimetusse kirjutama.

Meie küsimused ja ülesanded (välja arvatud jaanuarinumbris antud mõistatused) ei eeldanudki igakuist vastamist, pigem olid need tegutsema kutsuvad juhised. Endast märku andnud üksi üritajate kõrval hoidsid toimetusega kontakti kolm tublit lasterühma: Selja algkoolist Pärnumaal, Descartes´i lütseumist Tartus ja lastepäevakodust “Midrimaa” Raplamaal Orgitas.

Selja algkoolis on juba “vanad” puude uurijad, kes osalesid ka eelmisel aastal projektis “Eestimaa puud”. Nemad tegid kõik vaatlused looduskaitse all oleva Kõrvi tamme juures ja said hästi hakkama isegi samblike määramisega oma tamme tüvel.

Descartes´i lütseumi puudehuvilised lapsed koostasid igaüks oma tammeraamatu, kuhu sai kirja nii Eesti Loodusest ja raamatutest loetu kui ka omad tähelepanekud. Näiteks Gea Kiudorf on üle vaadanud ja kirja pannud Tartu 20 põlistamme (tüve ümbermõõduga üle 3 meetri) ning looduskaitsealused tammed (koos mõõtmetega). Mõned väljavõtted laste endi tammeraamatuist trükime ka siin.

Pisutki ettekujutust sellest, mida õppisid tamme kohta lastepäevakodu “Midrimaa” mudilased, annavad lugejale paar väljavõtet sealt saabunud “aruandest”.


Minu maakodu maja kõrval kasvab tamm. Selle istutas mu vanaisa, kui sündis minu vend. Tammepoiss oli siis veidi üle põlve pikk ja mehe pöidla jämedune, nii räägib isa. Nüüd sai vend 18 aastat vanaks, aga tamm on temast palju pikem, ulatub kõrgele üle katuse […] Tamme kõrgus on umbes 7 meetrit, ümbermõõt 1,3 meetri kõrgusel 86 cm […]

Helen Marandi

***

Meie tamm kasvab Põlvamaal Prangli külas Kannistiku talu õuel. Ta tüve ümbermõõt on 2,25 m. […] Samblikest kasvavad meie tamme tüvel vagu-lapiksamblik ja tähtjas rosettsamblik. […] Meie tammel elab väga palju putukaid: sellepärast on ta lehtedel ilmast-ilma pahad. Olen tähele pannud, et meie tammel elutsevad kuldnokk ja pasknäär.

Sigrid Solnik ja Mariliis Mets

***


Mul kahjuks enda isiklikku tamme ei ole, aga mu isal on. See tamm pandi kasvama siis, kui mu isa sündis. […] See tamm asub Pärnus Aru tänavas ja ta on andnud mulle väga palju: sõprust truudust ja armastust [...]

Kätlin Oidjärv

***

Minu tamm asub Anne kanali ja Emajõe vahelisel alal. Seal on palju tammepuid, aga oma tamme tunnen juba kaugelt ära: ta seisab üksikult lagendikul […] Minu tamm on täiesti eriline: terve talve oli ta lehtedes.[…] See tamm ei ole eriti paks: ta ümbermõõt on 89 cm ja pikkus umbes 6 meetrit. Minu arvutuste järgi on ta umbes 32-aastane. Puu võra koosneb viiest harust, oksad ei ole eriti jämedad. Tüvel kasvavad kohati samblikud.[…] Kui tammepunga katki lõikan, siis pung on läbilõikes nagu telk. Selle sees on väiksem telk jne. Kõige pisema all on kasvukuhik […]

Kadri Kask

***

Minu püramiidtamm kasvab Tartus Ihaste aedlinnas Sõnajala 10 aias. See istutati mu ema ja isa pulmadeks peaaegu 14 aastat tagasi. Puu oli siis umbes viieaastane ja ühe meetri kõrgune. Praegu küünib ta 6,8 meetrini ja tüve ümbermõõt on 43 cm. […]

Teada on ka, et puuke toodi Järvselja puukoolist 1984. aasta augustis ja tõru oli pärit Tartust Puiestee tänava eraaiast.

Gea Kiudorf

***

Valisime oma tammepuuks Pärnumaal Tori vallas kasvava looduskaitse all oleva põlispuu – Kõrvi tamme. Meie tamme tüve ümbermõõt on 569 cm, vanuseks rehkendasime 224 aastat, tema tüvelt leidsime järgmisi samblikke: vagu-lapiksamblik, tähtjas rosettsamblik, kollane lõhnasamblik, saare rihmsamblik, harilik ripssamblik. Samblikest koostasime kogu ja tutvustasime neid ka klassikaaslastele ning tegime järelduse, et õhk Tori vallas on päris puhas.

Selja kooli õpilased Pärnumaalt