Juhuslik ja seaduspärane

Edgar Kask

Marksismi seminaris arutleti juhuslikkuse ja seaduspärase üle sotsialismis. Arvasin, et seaduspärane on võtta naine, täiesti juhuslik aga, millise saad.
Mina sain Varessaare, mahajäetud maja Muraka raba veerel. Kaasavaraks võrratu vaate lagerabale ja hulgem kosilasi, kes ööbisid all tubades, kirjutasid muljeid külalisteraamatusse ja lahkusid. Ma polnud kade, kuid ülemise korruse panin siiski lukku.

Me elasime õnnelikult kümme aastat. See oli nn. külalisabielu: alati, kui tulin, oli vaimustus suur ja raba ning Kotkanina naeratasid vastu. Teine päev oli juba argisem.

Kõik läks hästi, kuni kirjutasin raamatu “Tee vaikusesse”. Nüüd muutus elu tormiliseks: saabusid ekskursioonid ja paarisüritajad. Nädalavahetustel eelistasin lahkuda.

Öeldakse: võimatu on näha kala jälge vees, mehe jälge naises ja linnu jälge õhus. Kahjuks ei kehti see inimese jälje kohta looduses. Varessaare löödi segamini, aknad raamidega välja, ahjusiiber pooleks…

Põgenesin raba teise serva Mäurassaarde ja küsisin endalt, miks juhtus nii?
Vana marksist teadis vastust: “Seltsimees Kask, juhusliku naisevõtmisega pole sotsialismil mingit pistmist. Varem või hiljem näidatakse teile koht kätte, ning see on juba seaduspärane.” Ja pani mulle kahe.


Autori foto