Rähnide kevad

Asko Lõhmus

 

Vaateid võib k u u l d a. Näiteks siin: trrr... Tükk vaikust. Jalge all krabiseb esimeste sulade lumekoorik, ülal kahisevad puuoksad. Trrr... Ning vaimusilma ette kerkivad puuhiiud ja kuivanud tüvetüükad, justnagu paljastatud mõõgad. Relvatärin? Nojah. Või trummipõrin, kui soovite. Rähniaasta on alanud.

Igasse mu kevadesse mahub imestus, k u i kiiresti võib küll lihast ja luust loomake oma pead liigutada. Isegi sõrmeotsad ei suuda tekitada niisugust heli, ammugi veel mu kohmakas pea. Ent rähni-trumm kostab vaikse ilmaga kilomeetri kaugusele, muidugi, kui trummipuu või -oks on ikka hästi tore ja kõlisev.

Imestusest tärkab sageli huvi. Vahest on see nakkav?

Millised rähnid elavad Eesti metsades?

Rähnlaste sugukonda kuulub üle kahesaja linnuliigi. Mõned neist õigupoolest “päris rähni” moodi polegi – niisugune on näiteks meie väänkael, kes puutrummi ei tao ja endale ise pesaõõnsust ei raiu. Euroopas pesitseb päris rähne kõigest üheksa liiki, neist Eestis vähemalt seitse.


Kujutage ette. Kõnnite metsas ja korraga ilmub keegi “suur ja süsimust nagu korstnast välja karanud, valkjas nokakolakas peas, kollased silmad keerlemas, pealagi erepunane nagu kuke hari...” [1]. Kurat? Ei, vaid musträhn! Kes näeb, tunneb kindlasti ära, kuid pange tähele ka tema häält. Kõlav “kljää” ja terav “kri-kri-kri-kri” on ainulaadsed ja reedavad pesapaika, ent mänguhüüd “kui-kui-kui-kui-kui-kui” võib hooletul segi minna kanakulli kilkamisega ning vanalindude kevadine arutelu (“kliuh? – kliuh!”) panna hämmelduma linnamehe – kust said siia män-niku vahele hakid?

 




Hallpea-rähni nukra “klüü-klüü”-helireaga võiks alustada sümfooniat. Seda on lihtne järgi vilistada ning rähn läheb alati õnge, vastab ja tuleb asja lähemalt uurima. Siis võib näha, et tema varasem nimi hallrähn oli kaunis kohatu – lind ju puha roheline, kui hall pea ja mõned mustrikirjad maha arvata. Nime pärast teda sageli roherähniks peetigi.












Viimane on kah roheline, kuid hallipäisest sugulasest kergesti eristatav moeka punapea ja mustade prillide järgi (noorel roherähnil on nägu tugevasti kriim ja prillid veel saamata). Roherähni häälgi on kurbusest kaugel – tema klüütamine meenutab pigem kahjurõõmsat naeru.










Viis ülejäänud rähniliiki on musta-valgekirjud. Neli neist paigutatakse nime poolest ka kirjurähnide perekonda, üks – kolmvarvas-rähn – asub süstemaatika järgi omapäi. Tolle viimase (vt. ka EL, 1998, 3) iseärasuseks on mustad põsed (mida pole ühelgi teisel mustvalgel rähnil), üleni hõbevalge selg ning punase värvi puudumine sulestikust. Ja muidugi kolm varvast, kuigi rähni varvaste lugemine metsas on üldiselt tulutu ettevõtmine.




Et kirjurähnid on juba raskem pähkel, siis mängime enne nende juurde asumist väikese numbrimängu. Null – polegi päris rähn (väänkael), üks suur ja must (musträhn), kaks rohelist (hallpea-rähn ja roherähn) ja kolm varvast (kolmvarvas-rähn). Ning edasi: neli kirjurähni, keda eristab viis põhitunnust – suurus, seljapoole värvus, triibud kõhu külgedel, sabaaluse värvus ja haberiba.






Väike-kirjurähn on rähnidest kõige tillem (varblasest väiksem!) ning ainus kirjurähn, kelle saba all puudub punane värvus. Tema seljapool on valge kirjaga, ent mitte kunagi selgete “õlakutega”. Väike-kirjurähni läbitungiv “kii-kii-kii-kii” on segi aetav väänkaela või isegi mõne pistriku häälega, kuid kaugel teiste kirjurähnide lühikestest “gik”- või “kjuk”-hüüdeist.








“Gikk! Gikk!” käratab keegi. Ja õiendab siis: “Kräkrä-krä!” See on suur-kirjurähn, kelle karm hääl klapib range välimusega: suured valged õlakud mustal kuuel, kärtspunane sabaalune ning triipudeta alapool.













Õlakuid kannab ka veidi väiksem tamme-kirjurähn, temal on aga ikka triibud kõhu külgedel ning klaar, musta haberibata nägu. Teistel kirjurähnidel kujundab haberiba vuntsid (väike-kirjurähnil) või liitub päitseteks (suur- ja valgeselg-kirjurähnil). Kui suur-kirjurähnil on punapäised vaid noored juunist novembrini (vanal isaslinnul leidub kuklas vaid väike punane salk), siis tamme-kirjurähnid on alati üleni punase lagipeaga.



Valgeselg-kirjurähni nägemine võib veidi vaeva nõuda. Suvel linnu-uurijate arvutuste kohaselt koguni kaheksa korda rohkem kui samas tegutseva musträhni puhul, kes mõnekümne meetri raadiusse jäänuna on peaaegu alati leitav, ja neli korda rohkem kui suur-kirjurähni puhul. Kuigi valgeselg on suur-kirjurähnist veidi suurem, käitub ta vaoshoitumalt ning tema pehmekõlaline “kjuk”-häälgi jääb teravkeelse naabri kõrval märkamatuks. Valge on sel rähnil alaselg (kolmvarvas-rähnil kuni kuklani!), kõhu küljed selgelt triibulised, “õlakud” puuduvad ja sabaalune pigem roosa kui punane. Nagu väike-kirjurähnil, ehib punane pealagi ka valgeseljal vaid isaslindu.


Lumivalgeke

Kes kirjeldatud rähnid kokku luges ja sai kokku kaheksa, ärgu pahandagu, et loo algus pesitsejate arvuks seitse nimetas. Sest siin algab muinasjutt sellest, kuidas seitsme pöialpoisi metsa tuli ühel päeval Lumivalgeke. Ehkki – kui norida – lumivalged olid tal vaid põsed, ning juhtumisi oli ta siin sügiseti ka varem hiilinud (esimest korda 1895. aastal Saaremaal, siis peaaegu sajand hiljem Kablis ja Sürgaveres), kuigi ei tihanud veel habemike seltsi jääda. Ent kui ta mullu suvel rahulikult Läänemaal tegutses, siis hakkas metsarahvale tunduma, et see vist polegi enam juhus ega eksiränd. Lätis on too piiga ju viimasel kümnendil tõhusalt kanda kinnitanud ja miks ei võiks ta Eestiski pesitseda.

Ehk oled Sina tamme-kirjurähni kohanud? Või peab veel otsima?

 

Rähnide kodud ja kombed

Selle osaga olen vahel sisse kukkunud. Maalin kõrgelennulisi pilte ürglaante rähniparadiisist, kuni keegi mainib rähnide ja varblaste kemplemist talvisel toidulaual. Või pajatan surnud puude putukaväärtusest, kui mõni rähn eriti kuuldavalt kuuseladvas käbiseemneid nagistab. Ühesõnaga – rähne on mitmesuguseid.

Roherähni põhitoiduks on sipelgad – rautsikutest kuklasteni ja munadest valmikuteni, iga ilmaga. Talvel tuhnib ta metsakuklase pesad välja mitmekümne sentimeetrisest lumest, suvel künnab maapinda kuni 10 sentimeetri sügavusi tunneleid. Õigupoolest roherähni nõrguke nokk puuraiumiseks eriti ei sobigi, seepärast armastab ta pesaõõnsust kasutada aastaid järjest ning ööbimiseks eraldi õõnsusi ei meisterda, samuti kuuleb roherähni trummeldamist imeharva. Keelt näidata oskab ta aga hästi, ja häda sipelgale, kes seda ülipikka (üle 10 cm) limast riistapuud kohtab – ühe roherähni maost on korraga leitud üle 2000 sipelga! Roherähn elutseb peamiselt lehtmetsades, mõnikord ka väiksemates saludes ja parkides, ning sooritab sealt sipelgajahil luurelende piki metsaservi, metsi ja ümbritsevat mineraalmaad.

Nokk pole kiita ka hallpea-rähnil ja sipelgaid armastab temagi, kuigi otsib vaheldust kahetiivaliste, tirtsude, lehetäide, mardikate ja isegi ämblike näol. Ka trummeldab ta märksa sagedamini kui roherähn ning on mõnevõrra vähem lehtmetsadega seotud.

Kahele sipelgasõbrale vastandub puidus ja puukoore all elavatele mardikatele spetsialiseerunud tandem. Valgeselg-kirjurähn on ekspert surnud ja pehkinud lehtpuude, eriti kase ja haava puidus elava seltskonna peale, kolmvarvas-rähn aga kuusekoore-alustele. Seepärast elutsevad “valgeseljad” peamiselt paljude surnud puudega lehtmetsas ning “kolmvarbad” hoiduvad jalal kuivanud kuuskedega pikitud okaslaantesse. Need kaks, koos pisikese väike-kirjurähniga, on rähnide seas ka kõige tagasihoidlikumad, jäädes suvel peaaegu märkamatuks. Sagedamini leiad neid talvepoolaasta vaikusest, ent liikuda tuleb tasa, erk igale krõbinale.

Teiste rähnide kodudes ja söömingutes leidub erisuguseid stiile. Talvel on nad enamasti peiteldajad surnud puudel, välja arvatud suur-kirjurähn, kes väljaspool pesitsusaega toitub peamiselt okaspuuseemnetest. Kuuseladvas sabistav või häälitsev rähn on just suur-kirjurähn ning tema pidulaua (sepikoja) tunneb ära paljude käbide järgi tavatus kohas – mõne leht- või kuivanud puu juurel. Suvel lisandub puude raiumisele sipelgapesade lammutamine (musträhn, suur-kirjurähn), puukoorelt (kõik liigid) või lehtede pinnalt (väike-kirjurähn) putukate otsimine, elus tüvedest mahla joomine ja linnupesade rüüstamine (suur-kirjurähn). Suur-kirjurähn elutseb kõigesööjana igasugustes puistutes, nii teda kui väike-kirjurähni võib vahel leida isegi linnaparkides. Ka musträhn on elupaiga suhtes küllalt vähe valiv, tamme- ja väike-kirjurähni eluvõimalusi piirab aga sageli talvine vajadus paljude surnud puude järele.


Keystone – mis see on?

Sarnaselt majaehitusele leidub looduse majapidamises otsustavaid detaile. Elusolenditest kujundavad koosluse põhiomadusi eeskätt valitseva rinde dominanttaimed (metsades puud, rabades turbasamblad jne.), kuid tihti ka loomad, näiteks kobras, kes loob uusi veekogusid ja muudab sellega teiste oleste elutingimusi. Niisuguseid liike, kelle kadumine toob kaasa paljude teiste kadumise, nimetatakse rahvusvahelises kõnepruugis keystone’ideks. Kuidas peaks see kõlama eesti keeles – kas “tugiliik”?

Kas olete vahel mõelnud, milleks lindudele pesakastid? Või miks põlismetsa pandud kaste tunduvalt harvem asustatakse kui noores metsas? Eks ikka sellepärast, et eakas mets pakub suluspesitsejatele (mesilastest nahkhiirteni) rohkesti ka puuõõnsusi. Eestis pesitseb puuõõntes regulaarselt näiteks 37 liiki linde, neist 15 üksnes valmis pesakoobastes.

Kui põlismetsa tekib palju ka oksaauke, siis mujal on puude looduslikest “õõnestajatest” esikohal rähnid: näiteks Alam-Pedja keskealistes haavikutes, kus leidus keskmiselt paar-kolm õõnsust hektaril, moodustas rähnide toodang üle 90% pakutavast. Nii et ka rähnid on keystone, valmistades pesakoopaid igale maitsele: okas- ja lehtpuudes, nii elusates kui surnutes; latvades ja jalamitel, kõrgusega poolest kuni peaaegu 30 meetrini; avasid läbimõõduga kolmest kaheteistkümne sentimeetrini, sügavusega kümnest sentimeetrist meetrini. Suured sõtkastele, kakkudele ja metsnugisele, keskmised kuldnokkadele, kõige väiksemad tihastele, kärbsenäppidele... ja herilastele.

 

Kas on rähnikesel muret?

“Mida spetsialiseerunum, seda vähearvulisem” kehtib Eesti rähnide puhul hästi. Ohtruserivi alustavad roherähn 200–300, valgeselg-kirjurähn 350–700, kolmvarvas-rähn 500–1200 ning hallpea-rähn 1000–2000 paariga, ning lõpetab suur-kirjurähn 20 000–50 000 paariga. Ent tänapäeva kiiresti muutuvates maastikes on riskantne olla valiv.

Roherähni arvukus langes viimasel paarikümnel aastal pooles Euroopas, näiteks Hollandis 50–75% ja Rootsis 20–30%. Valgeselg-kirjurähne elas 1950ndate alguses Soomes umbes 1000 paari, 1997. aastal oli neist alles umbes 30. Sama teed läksid Rootsi valgeseljad. Kolmvarvas-rähni arvukus langes Soomes sajandi keskel 47 000 paarilt 17 000-le, Rootsis samalaadselt, ning kokku langes arvukus 40% Euroopa areaali ulatuses. Väike-kirjurähne on Soomes alates 1960ndatest jäänud umbes kolm korda vähemaks, Rootsis toimus umbes samal perioodil vähenemine 4% aastas, arvukus langes ka Inglismaal jm. Euroopa riikides.

Haritud rähn vaataks praegu Eestis toimuvat kui mitte hirmu, siis murega kindlasti. Skandinaavia metsandusmalli omaksvõtt tähendab meie rähnidele üsna tõenäoliselt samasugust saatust. Vaevalt (metsa)kaitsealad olukorda päästavad, isegi kui neid saaks olema 4% metsamaast, nagu näeb ideaalina ette praegune keskkonnastrateegia. Rähnid on suhteliselt paiksed linnud ning nende asustust on kerge killustada; iga pisike asurkond muutub aga ebakindlaks nagu hubisev küünlaleek. Surnud puude väljaraiumine metsade “kordategemisel” viib rähnide talvise toidulaua, lehtmetsade asendamine kultuurkuusikutega kaotab roherähni, hallpea-rähni, valgeselg-kirjurähni ja väike-kirjurähni eluvõimalused hoopiski.

Suur-kirjurähn ja musträhn kindlasti jäävad, kuid kas seda pole vähe? Kui muuseumi tuhandetest kunstiteostest viiakse ära kümmekond, on see rahvuslik õnnetus ja häbi, ent kui kaob suurem osa loodusrikkustest, on see asjade loomulik kulg. Haritud rähne meil ju pole…

 

Kevad

Tänavu on kõik siiski veel teisiti. Hommikused trummipõrinad kevadelõhnalises metsas, sinkjad varjud lumel, tilkuvad purikakesed okstel ja okastel. Vurinal lendab tuttav lind ühelt puult teisele, hüpleb tüvel ülespoole, nikutab peaga ja uuristab kooresse augukesi. Teisal raiub väike mustvalge rähnike raevukalt pehkinud tüükasse pesaõõnsust, meel ärev uue perekonna loomisest. Ja tihased käivad vurtsuga sisse-välja tolle pisikese linnu eelmistest kodudest.


Kirjandus:

1. Mäger, M., 1969. Linnud rahva keeles ja meeles. Tln.


Joonistanud Ene Aomets