Loodus internetis. Putukad

Urmas Tartes


Eesti suuremate otsingulehekülgede (Eesti WWW Värk, Neti) kaudu on üsna raske putukateni jõuda. Vähene teave on peitunud kas õppematerjalide või üldiste loodusrubriikide alla. Sisestades otsingusõnaks “putukad”, saame üllatavalt vähe vastuseid, kuid asi hakkab siiski hargnema. Ainsa putukaid põhjalikult käsitleva materjali leiame Lülijalgsete koduleheküljelt, kus on kokkuvõtvalt esitatud väga mahukas ja mitmesugune informatsioon, palju on fotosid ja jooniseid. Nimetada tasub ka Päevaliblikate lehekülge. Teksti on siin vähe, kuid iga liigi juurde on lisatud putukakogust tehtud pilt, mille abil võib isegi määramist üritada. Putuka-uudiste leheküljelt leiame suurliblikate nimestiku, ajakirja Lepidopteroloogiline informatsioon sisukorra ja uudiseid putukate ning nende uurimise kohta. Kui kellelgi peaks veel küsimusi tekkima, siis on siin ka põhjalik nimekiri Eesti elukutselistest putukauurijatest koos kontaktandmetega.

Putukate pärusmaal on putukahuvilise eest juba palju tööd ära tehtud: siit leiate valiku maailmast hoolega kokku kogutud ja kommenteeritud sisukaimatest viidetest.

Nii jõuamegi väljapoole Eesti servereid. Selles dimensioonis on otsingumootorid teabe otsimisel asendamatud abilised, sest allikaid on lõputult. Yahoo on heaks jätkuks Putukate pärusmaale: siingi leidub kogum putukaviitasid. Märksõnaline otsimine on siiski parim võimalus, sest huvipakkuv teave on sageli esmapilgul ebaolulistel lehekülgedel. Päringu esitamine on kunst omaette. AltaVista lihtpäring “insects” annab juba tulemuseks 454 950 viidet. Seevastu ladinakeelne “insecta” piirdub üksnes 38 350 viitega. Hoolega märksõna valides on aga iga probleemi kohta midagi leida.

Võrdlesin ka putukaliikide suhtelist “arvukust” Internetis loodusest teadaolevaga. Vältimaks keeleprobleeme, kasutasin otsimisel ladinakeelseid nimetusi (vt. tabel).

 Maailmas liike
(http://www.zbi.ee/~tiit/arv.html)

Internetis viiteid
(AltaVista lihtpäring
30.01.1999)
 1. Coleoptera 350 000  1. Lepidoptera 60 170
 2. Hymenoptera 189 711  2. Coleoptera 26 331
 3. Lepidotpera 160 000  3. Diptera 7 626
 4. Diptera 125 000  4. Hymenoptera 6 223
 5. Hemiptera 62 000  5. Hemiptera 2 504
(Heteroptera 1 340)
 6. Homoptera 46 112  6. Homoptera 2 440
 7. Orthoptera 20 000  7. Orthoptera 2 199


Nagu tulemustest selgub, ei lange putukate “arvukuse” edetabel Internetis loodusest teadaolevaga päris täpselt kokku. Seetõttu on ka Internetist informatsiooni otsimisel tugev kriitikameel asjakohane. Et saavutada head tulemust, on vaja hästi läbi mõelda märksõna(d). Näiteks märksõna “bug” (lisaks pisikesele elukale tähistab see sõna arvutimaailmas ka suvalist viga) on oma 1 337 547 viitega kasutu.

Arvutitesse on viimastel aastatel suure kiiruga jõudnud multimeedia ja nii laienevad Interneti poolt pakutavad võimalused tohutult ka putukate osas. Näiteks leheküljelt Insects in motion leiame mitmeid tähelepanuväärseid videoid mesi-lase nõelamisest, tarakani anatoomiast, sääsepistest jne. Magustoiduks olgu aga putukasöökide kodulehekülg, kust saame teada, kuidas putukatest maitsvat toitu valmistada. Head isu!