1/2012

Metsanädal
Metsanädal Rakveres kogub väge

Metsanädala üks üritus on juba toimunud, põhisündmused jäävad aprilli lõpupoolele.
Tänavuse metsapealinna tunnuslauseks on „Rakvere – metsa väge täis!”

Miks Rakvere?/b>
2012. aasta metsapealinna tiitlit kannab Rakvere. Kolme kandidaadi seast sõelale jäänud linna kasuks rääkisid mitmed asjaolud. Peamiseks oli nende endi suur soov ja tahe pealinnaks saada, aga ka soov viia metsaga seotud üritusi läbi terve aasta jooksul.
Oma rohelusega väärib Rakvere metsapealinna tiitlit igati. Metsa ja parkidega on lausa kolmandik linna territooriumist kaetud. Kodanikud veedavad vaba aega sportides või jalutades iidses tammikus, Palermo ja Lilleoru metsas.
Rakveres ja selle lähipiirkonnas asuvad ka mitmed puidutöötlemisettevõtted, näiteks Stora Ensole kuuluv Näpi saeveski, Jeld-Wen AS, metsakombinaat, metsamajand, Virumaa metsatööstus jt. Neist Näpi saeveski on suurima käibega ettevõte ning uksetootja Jeld-Wen aga suurim tööandja.
Tänavuse metsapealinna tunnuslause „Rakvere – metsa väge täis!” valiti välja enam kui saja ettepaneku seast. Konkursil seati tingimuseks, et lause tooks välja just Rakvere kui metsapealinna ainulaadsuse. Samas oleks see lihtne, omapärane, lahe, meeldejääv ning huvitava ja positiivse sõnumi kandja. Määravaks sai valitud lause seotus linna tunnuslausega „Rakvere – väge täis!” ja selle lihtsus.
Logos on ühendatud nii mets kui ka Rakvere sümbol Tarvas.

Avaüritus oli 22. veebruaril
Avaüritus pea 500 osalejaga oli 22. veebruaril Rakvere Vallimäel. Ehitati lumelinna, vooliti lumeskulptuure, kogu pere vastlapäeval selgitati välja parimad liulaskjad. Metsanduslikul võistlusel võtsid omavahel mõõtu Husqvarna metsatehnikaga varustatud Luua metsanduskooli õpilased ja maaülikooli tudengid. Tulemuseks oli viik. Lumelinna ehitamisel lõi kaasa 22 võistkonda. Esimene koht läks päästekeskusele Nublu eest. Lasteraamatust tuttav vahva ja abivalmis tegelane aitab päästjatel valvata metsa ja annab teada, kui kusagil tuli valla pääseb.

Kõik osalejad said tänukirja ja kingituseks piparkooke.
Avaüritusel osalesid metsaseltsi juhatuse esimees Hardi Tullus, Rakvere linnapea Andes Jaadla ja Haapsalu abilinnapea Peeter Vikman. Metsapealinna ürik vupsas välja Hardi Tulluse ja Andres Jaadla poolt läbi saetud kasenotist.
Oma sõnavõtus pööras Hardi Tullus tähelepanu metsa kestvusele põlvest põlve. Ta ütles: „Tänu metsale on saanud tööd nii meie vaarisad, meie isad ja saame ka meie.” Härra Tullus palus kõigil mõtiskleda selle üle, kui paljud Eesti pered on seotud metsa ja puiduga. Samuti rõhutas ta, et rakverelased võivad oma rohelise linna üle uhkust tunda. „Mõelge metsa peale, mis pakub nii puhkamisvõimalusi kui ka tööd paljudele ümbruskonna inimestele,” soovitas ta. Metsaseltsi juhatuse esimees kutsus kõiki linlasi kevadel kindlasti ka puid istutama.
„Metsapealinnaks kandideerimise mõte sai tõuke Euroopast. Ühinesime projektiga „Timber in Action”, millega kutsutakse Euroopa linnu väärtustama puitu linnakeskkonnas,” lausus linnapea Andres Jaadla. „Leidsime, et saame seda mõtet linlastele paremini edasi anda just metsapealinnaks olemisega.” Linna 710. juubeli puhul on koostöös kaitseväelastega kavas linnametsa istutada 7100 noort puud.
Peeter Vikman meenutas uhkusega lõppevat metsapealinna-aastat, mil Haapsalu sai taas metsaomanikuks ja igat külalist tervitas pilkupüüdev metsapealinna silt. Rakverele soovis ta palju sisukat tegevust, mis aitab kaasa metsa väärtustamisele.
“Metsapealinna tiitliga soovis metsaselts tunnustada Rakveret metsasõbraliku linnana,“ ütles seltsi tegevjuht Mart Kelk. „Loodetavasti aitavad tiitel ja uus tunnuslause kõigile linlastele meelde tuletada, et Rakvere on tõepoolest metsa väge täis. Mets pakub paljudele Lääne-Virumaa inimestele tööd. Selle kõrval oskavad inimesed kindlasti hinnata ka puhkamisvõimalusi oma hästi hooldatud linnaroheluses.”

Olulisemad üritused toimuvad aprilli teisel poolel
Metsanädala eelüritused saavad alguse 19. aprillil, mil Tartus avatakse Maamess. Metsanduslikele küsimustele leiab messi ajal vastuse metsatelgist, kuhu on kogunenud metsanduse ja puidutööstusega seotud ettevõtted ja organisatsioonid. Sel aastal ollakse sisehallis. 19. aprillil toimub traditsiooniline erametsapäev, kus tunnustatakse tublisid metsamehi, ajakirjanikke, ametnikke ja metsasektori töötajaid. Sama päeva õhtul on asjaosalised oodatud Vilde lokaali.
Iga-aastane visioonikonverents, tänavuse teemaks „Mets ja metsandus – süsiniku siduja või allikas?”, toimub 20. aprillil Dorbati konverentsikeskuses. Kaheksanda konverentsi põhiesinejad on Soome Joensuu ülikooli professor Seppo Kellomäki ja Rootsi põllumajandusülikooli professor Sune Linder, Eestist Ülo Mander ja Märt Riistop. Lisaks on teisigi ettekandeid.
21. aprillil toimuvad Tartu näituseväljakul raievõistlused „Kevadkarikas 2012”. Raievõistlused on erinevate nimetuste all olnud juba alates 1998. aastast ja saavutanud populaarsuse nii võistlejate kui ka pealtvaatajate seas. Tavapäraselt on võistlusi peetud reedeti, aga päeva võrra hilisemaks nihutamisega loodavad korraldajad veelgi suuremat publikuhuvi. „Kevadkarikas” on aasta esimene raievõistlus ja sellest on alati meie lähinaabrid tugeva esindusega osa võtnud. Kindlasti ootame Luua metsanduskooli õpilaste head esinemist.
Metsanädal toimub 23.–29. aprillini. Nendeks päevadeks on Rakverre ja selle lähiümbrusesse planeeritud mitmeid erinevaid tegevusi, mis on enamjaolt mõeldud Lääne-Virumaa elanikele. Laiemale publikule soovitakse tutvustada puidu kasutust ja kestvat metsamajandust. Metsarahvas loodab oma toreda programmiga kindlasti kaasa aidata sellele, et loodusest kaugenenud inimesed leiaksid uuesti üles ürgse sideme enda ja metsa vahel ning ammutaksid sellest hingetuge.
Metsanädala raames toimuvad orienteerumisvõistlused lastele, ekskursioonid puiduettevõtetesse, matkad linnametsadesse koos loodusemeeste ja fotograafidega. Eesmärk on osalejatele selgitada, milliseid töid tuleb teha, et saada kvaliteetset puitu, kuidas toimub metsade kaitse ja milliseid metsi tuleb hoida, milline on mets elukeskkonnana ja kes seal elavad. Lisaks tahame selgitada, millistest etappidest koosneb metsa eluring ning kuidas metsa majandada, et see oleks kestev ja pakuks meile ning järeltulevatele põlvedele tööd ning kohta, kus puhata ja lõõgastuda.
Nädal lõpeb kogu pere metsapäevaga Rakvere linnas, kus tegemist ja uudistamist jätkub kõigile huvilistele. Erametsaliidu metsatelgist saab oma küsimustele vastuseid. Ehitatakse vähemalt kilomeetrine puuriit, toimub saemeeste show ja palju muud huvitavat.
Metsapealinna ettevõtmiste kaudu tahab selts teadvustada metsal tuginevate tegevuste tähtsust Eesti jaoks ning süvendada üldsuse arusaamist tänapäevasest säästvast metsamajandusest ja puidutööstusest, selle rollist töökohtade loomisel ja keskkonnakaitses. Samuti soovime tõsta ühiskonna teadlikkust metsa ja puidukasutuse laiemast mõjust keskkonnale.



Kristel Arukask, Eesti erametsaliidu projektijuht

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: