Interneti
kaudu maailima

VELJO SINIVEE

Lehitsedes järjekordset "Wired Magazine" elektroonset numbrit sattusin huvitavale tööpakkumisele (aadressil http://www.hotwired.com/dreamjobs/97/09/index0a.html) - nimelt vajati loomaaedade planeerijat. Siit tekkis mõte uurida, kuidas on võrgus loomaaiad kajastatud ja mis elukaid seal eksponeeritakse. Mõeldud-tehtud. Kohvi (see Net`is uitaja jõujook) keemamineku ajaks oli Altavista otsingurobot jõudnud juba üsna suure hulga kodulehekülgi omavaid zooparke ja nende aadresse välja nuhkida.

Esimesena hakkas nimekirjas silma The Electronic Zoo. Igati "võrgusõbralik nimi ja asub kah üsna "lähedal": http://netvet.wustl.edu/e-zoo.htm.


Lehekülg sisaldab terve pinu loodusealast teavet ja otsinguroboti, mis ei pahanda isegi siis, kui esitada igasuguseid loomadesse mittepuutuvaid küsimusi. Serveri suurim väärtus on siiski veterinaarinfo. Teavet on nii (kodu-)loomade hoidmisest, ravimisest kui ka õigest toitmisest. Üsna populaarne koht - tervelt 650 000 külastust aasta jooksul. Vaataks, mida seal soovitatakse teha, kui kass ennast liiga paksuks söönud on…

Kooli geograafiatundidest on uduselt meelde jäänud fakt, et kõige eriskummalisemad loomad elavad Austraalias. Kuid nagu kiuste ei tulnud selle mandri infoserveritest mitte poolt baitigi - isegi tungiva nõudmise peale mitte. Vahest on haikalad suure näljaga kaablid ära söönud või ehk on mõne sõbraliku riigi allveelaev traatidesse takerdunud? Jätame sidetehnikud liine puhtaks rookima ja siirdume hoopistükkis Ameerikasse, kus on asutus nimega

New England Aquarium.
Kuigi seal hoitakse ka maismaa loomi, on paik kuulus eelkõige oma akvaariumide poolest. Tervelt seitsmekümnes neist eksponeeritakse nii soolase- kui mageveeelukaid, troopikavete kalu, luminestseeruvaid kalu jne. Huvitavaim eksponaat on kindlasti tohutusuur Ookeani Akvaarium, Giant Ocean Tank, milles on edukalt imiteeritud Kariibi mere korallrahu elukeskkonda. "Rahvaloenduse" andmetel asustab suure akvaariumi koopaid rohkem kui 700 elusolendit. Parim võimalus paiga vaatamisväärsustega tutvumiseks on palgata giid aadressilt http://www.neaq.org.

Kuigi Ameerika kliima pole nii rõske ja külm kui vanal heal Inglismaal, liigume nüüd edasi mõnda tunduvalt soojemasse paika - näiteks Havaile. Sealsel päikeselisel Oahu saarel asub

Waikiki Akvaarium.
Too Havai ülikoolile kuuluv asutus sai valmis aastal 1904 ja on seega USAs vanuselt kolmas. Nii soliidne paik on seadnud endale vähemalt sama soliidse ülesande - aidata igas vanuses inimesi mõista ja armastada loodust üldse ning mereasukaid eriti. Inglise keeles kõlab see veidi ilusamini.


Asutus on keskendunud troopiliste eluvormide kogumisele ja demonstreerimisele - neid on seal üle 326 eri liigi. Esindatud on ka haruldased või väljasuremisohus liigid. Muu hulgas on Waikikil ka (ehkki mitte eksponaatide seas) naljahambast arvutimehed. Vastukaaluks paljudel kodukülgedel uhkeldavale under construction (alles ehitamisel) märgile, teatavad nemad uhkelt, et asutuse akvaariumi lehekülg on under destruction (alles hävitamisel). Sellega tahetakse öelda, et härradel on kavas disainida uhkem website

Niisiis kui tahate olla üks umbes 370000 külalisest aastas, põigake sisse aadressile http://makaha.mic.hawaii.edu/aquarium.

Jätame nüüd haikalad, hula-hulad ja muud säärased asjad Havai vetesse hulpima ning külastame enne järgmist pikemat peatuspaika põgusalt sellist kohta nagu Dallas. Sealne loomaaed ei erine väga teistest sarnastest: samanimelist seebikat seal (vist) ei näidata ja tal on ka oma kodulehekülg Internetis (http://www.dallas_zoo.org) nagu teistelgi suurtel loomaaedadel. Silma hakkav on hoopiski pealeheküljel asuv viit pud-padi müügi kioskile. Selgub, et peale tavalise träni (filmid, kaamerad, dressid jne) pakutakse ka loomade topiseid. Ega ometi …?

Kiviviske kaugusel asub Pueblo loomaaed, kus teiste eksponaatide kõrval võib näha ka Põhja-Ameerika haruldast imetajat - mustakoivalist küüliku- ehk jahituhkrut. Huvitava väljapaneku kõrval on Pueblo Zool veelgi huvitavam soovilehekülg, kus kirjas kõik, mida lahked külastajad loomaaiale annetada võiksid. Heakene küll, muruniitjad, kruvid ja poldid, noad, kahvlid ning vanad käterätikud on asjad, mille vajalikkus on veel kuidagi mõistetav. Kuid mida teevad loomad ratastoolidega?! Kui teil sellised asjad üle on, helistage telefonil 719-5661-1452, sest andmise rõõm pidi see kõige suurem rõõm olema (mitte kahjurõõm!). Muude eksponaatide/soovidega saab tutvuda aadressil http://www.ruralnet.net/pueblo/.

Kui me juba korra Ameerikasse sattusime, käime ära ka Seattle'is. Sealne


Seattle Aquarium
on igati vahva koht külastamiseks. Internetti pidi sissepugejatest on eelistatumad need, kelle arvutid on varustatud helikaardiga (ja omanikud ise suurema kannatusega - helifailid tilguvad kohale aeglaselt). Veealuse võlumaailma helisid saab kuulata ja imesid näha aadressil
http://ww.seattleaquarium.org.


Pildil näha oleva viimase viida Entertainment at the Aquarium all pakutakse üsna unikaalset teenust. Nimelt võib igaüks soovi korral korraldada hoones oma piduliku vastuvõtu, pidada pulmad vms. Pidu (mere-)tähtede keskel ei maksa suurt midagi: umbes 300$ (esmaspäevast kolmapäevani) ja 600 taala muudel nädalapäevadel

Reisi lõpetuseks tasuks külastada Tallinna loomaaeda (http://www.zzz.ee/zoo).
Mine vaata, kus rotid elavad!

Peale hästi kujundatud kodukülje on nimetatud paigal veel üks suur pluss - sinna saab peale interneti transpordi ligi ka meie paljukirutud ühiskondliku transpordiga (näiteks trolliga). Ostke pere- või muu pilet ja astuge läbi, sest oma silm on kuningas.


Kõik kassisõbrad teavad, et nende lemmikud on maailma targeimad loomad! Kuid kas teie kiisu oskab rääkida? Nojah, minu oma kah ainult kräunub kumeda häälega, kuid Casper oskab!

Kass elab aadressil http://www.ibmpcug.co.uk/~artpart/casper/index.htm ja kui teie arvutis on soundikaart, võite kuulda Casperit näugumas: "on sul kala ka taskus või tulid lihtsalt mind vaatama".


VELJO SINIVEE (1964) on Tallinna Tehnikaülikooli füüsika instituudi elektroonikainsener (e-post: felc@edu.ttu.ee).

esilehele | järgmine lugu