3/2009



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Storkahoolikud – veebikaamerate tänuväärsed jälgijad

Storkahoolikute nimi on seotud ingliskeelse sõnaga stork, toonekurg.Ehk et storkahoolikud on kuresõltlased. Tegu on rahvusvahelise foorumi seltskonnaga, keda juhib kuus entusiastlikku naist.

Nad pole linnu-uurijad, ent vaatamata sellele on storkahoolikute tegevus nagu igapäevane töö: nad aitavad pingsalt silma peal hoida kõigel, mis looduskalendri veebikaamerates toimub ning sellega teevad tööd, millest on abi ka linnu-uurijatel. Teadlased saavad näiteks teada, mitu korda kurg enne pesitsema asumist pesal käib. Paar uurijat ei jõuaks ju ise igal hetkel kaamera taga istuda ja kõike märgata.

Pildike kolmandast storkahoolikute kokkutulekust möödunud aprillist Mutikluti majas Rõõsi külas. Köök-elutuppa seina peale on üles seatud suur kinolina, et kõigile külalistele oleks näha otsepilt veebikaamerast. Pesa on veel tühi, suure puu okste varjud libisevad tuule puhudes üle must-toonekure ilusti vooderdatud kuhila.
„No ta lihtsalt peab tulema,” ütleb Yarko. Kõik koosolijad käivad köögis ringi, klaasid käes, ja ootavad, et just täna tuleks Donna, emane must-toonekurg. Padis (storkahoolikute nimi pärineb möödunud hooajast, kui must-toonekure paar Donna- Padise pesaelu jälgiti) on juba kohal ja käinud ja eelmise aasta elupaika kohendamas. Ja ootab ilmselgelt midagi, kas Donnat? Tühja pesa on uudistanud ka üks teine isane, võimsam ja ilusam. „Aga Padis on enne pesitsenud, teine mitte,” teab Mutikluti. Loomulikult loodavad kõik, et just Donna- Padis kokku jäävad, kuigi alati on võimalik, et moodustatakse ka uus paar. Eelmisel aastal oli Donna kohal juba 1. aprillil, tänavu oleme jõudnud ootamisega juba kuu keskpaika. Kotkakaameras on näha, et Sulev ja Linda on juba kindlalt pesal, aeg oleks ka must-toonekurgedel asjaga alustada. „Musta toonekurge ei näe ju päriselus, neid on nii vähe,” loodab Mutikluti oma lemmikuid kaamerast ikka sel aastal näha. Aga keda ei tule, see on Donna. Terve õhtu rõõmsalt lobisedes ja grillides hoitakse pilku ka köögiseina kaameral. Pesa jääb tühjaks. Ja mis selgub hiljem: Donnat ei tulegi sel aastal. Mis temast sai, et tea keegi, sest tal pole ka raadiosaatjat küljes. Mõnel aastal lihtsalt linnud ei pesitse, aga Donna võib olla ka hukka saanud. Tõenäoliselt annab selgitust järgmine kevad.
Mis siis foorumlastel muud on üle jäänud, kui tänavu rohkem teisi veebikaameraid jälgida – mida nad ka niikuinii oleks teinud. Ja loota, et järgmisel aastal on storkahoolikutele nime andnud kured taas kaamera ees pesitsemas.
Tervet artiklit loe juunikuu ajakirjast!



Helen Arusoo
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?