1/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Ettevaatust, ohtlik!

Vana harjumus visata katkist hõõgpirni üldprügisse ei sobi säästupirni puhul mitte üks
raas – tegu on elavhõbedat sisaldava tootega. See oluline teave kipub meil ununema, ka infokampaaniaid uue pirni kohta on vähe.

Ehkki säästupirn vahetab sammsammult välja hõõgpirni, viies 25- ja 40vatised niidipirnid ametlikult turult käesoleva aasta 1. sügiskuuks, on teave, kuidas säästupirni kohelda „sünnist surmani” jäänud puudulikuks.

Kiirküsitlus lähemate tuttavate ja
kolleegide seas tõi mõtlemapaneva tulemuse: pooled inimesed ei ole endale teadvustanud, et säästupirni üldprügisse visata ei tohi.

Kes peaks seda neile ütlema ja mil viisil?
„Ekogaisma Eesti OÜ on teinud igal aastal teabekampaaniaid, milliseid lampe firma kogub,” vastab keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Malle Piiroja. „Viimane oli alles selle aasta sügisel. Tehti seda välireklaamide ja üleriigiliste ajalehtede vahendusel.” Siiski peaks toimetuse hinnangul riik ise tegema teavituskampaaniat, mis jõuaks iga prügiäraviskajani, kuna senine pole olnud piisav. Sihiks mitte ajalehed ja välireklaamid, vaid korteriühistud ja eramajad. Ekogaisma Eesti OÜ organisatsioonilt seda oodata ei või, kuna too kuulub tootjatele Philips, Osram, General Electric ja BL ning nemad tegelevad lampide kogumispunktidega ja tootjavastutusega laiemalt.
Keskkonnaministeerium sama meelt pole: „Väga raske on hinnata, kas kampaania on piisav või mitte,” ütleb Malle Piiroja. „Laiendatud tootjavastutuse põhimõtte kohaselt peaks esmajoones jääma teabekampaania siiski tootjate kanda, kes selle kulu tegelikult meilt kui tarbijatelt/ saastajatelt tagasi kogub/võtab.” Kuhu olete teie, head lugejad, seni pannud oma säästupirni?



Helen Arusoo
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?