1/2012



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Valgus torudesse!

Kuidas juhtida valgust torudesse ja seal edasi? Selline küsimus oleks mõnisada aastat tagasi Eestis suure naeruhoo tekitanud. Milleks valgust torusse ajada, kui on olemas päikesepaiste? Aga kaasajal on plastmassist valgusjuhid meie igapäevaelu lahutamatu osa.

Fiiberoptika võimaldab ehitada nii keerulisi seadmeid, arvuteid kui ka ilusaid ja pilkupüüdvaid mänguasju. Mõeldakse ja proovitakse ehitada isegi valguskompuutreid, kus juhtmete asemel oleksid ainult valguskiired. Nii saaks arvutite töökiiruse tõsta praegusest veelgi kõrgemale.

Täna proovimegi ehitada valgusjuhiga silmailu tegemise masina, mida saad kasutada oma toa kaunistamiseks.
Selleks otsime üles taskulambi, siis on veel vaja emalt või isalt küsida küpsetamiseks kasutatavat alumiiniumpaberit, liimi ja hea oleks ka üks suurema läbimõõduga pikem küünal. Vaja on veel kingakarpi või sarnast, mõlemalt poolt lahtist karpi, et mahutada kogu seda kremplit, mida hakkame kohe ehitama.
Et sinu valguse ilumasin võib olla mitmesuguse kujuga, siis tee algul mõned proovid.
Niisiis, lõikame alumiiniumpaberi ribadeks. Ribad rullime küünla ümber torudeks ja kasutame nende kinnitamiseks natuke liimi. Võid teha ka väiksemad ribad, peaasi, et nendest saaks kenad, parajalt pikad torud.

Torud aseta üksteise peale kasti, just niimoodi kui halupuud virnas. Ole ettevaatlik ja jälgi, et sa liialt torusid ei mulju. Nendest peab valgus ka läbi pääsema! Ja kui see kõik on valmis, kustuta tuled ja süüta taskulamp. See aseta karbi taha ja liiguta torude otste juures või palu kedagi teist nii teha. Valgus peegeldub torude sisepindadelt, torud helendavad ja valguskiired mänglevad sinu näol, seintel ja kogu toas. Ja kui tahad kogu masinavärki automatiseerida, riputa taskulamp pendlina torude taha ja pane kiikuma.

Vajame:

• Alumiiniumpaberit

• Liimi

• Küünalt (suhteliselt pikka ja suure läbimõõduga)

• Kingakarpi

Head katsetamist ja ilusat pimedat talveõhtut!



Aare Baumer
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?