5/2005



Roheliste Rattaretke"Kuidas elad, Virumaa?"eelinfo

Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

Artiklid
Indiaanlaste roheline kuld

Matepuru
Soovite musta, rohelist, punast vi kollast teed? Poelettidelt leiab neid kiki, ka ha enam populaarsust vitvat matet.

Matet valmistatakse igihalja paraguai astelpsa ehk iileksi nahkjatest lehtedest. Taimel on mitmeid ladinakeelseid snonmnimetusi: Ilex paraguensis, I. paraguariensis, I. mate, I. Domestica jne. Meie jaoks tegemist kllaltki kauge klalisega Ladina-Ameerikast.

Looduslikes tingimustes vib taim sirguda korralikumat mtu puuks (krgus maksimaalselt kuni 20 meetrit), istandikes aga eelistatakse praktilistest vajadustest lhtuvalt madala tvega taimi, millel lubatakse krgusse kasvada vaid mned meetrid.
Kui ammustel aegadel koguti enamus matetee materjalist looduses kasvavatelt puudelt, siis ndisajal tuleb mate phisaak istandustest. Samas on just looduses kasvavatelt puudelt saadud teematerjal haruldasem, hinnalisem ja videtavalt ka parema maitsega.
Nii ttavadki peamiselt Brasiilias ja Paraguays metsikult kasvavatelt puudelt matelehtede kogujad, keda kutsutakse kas farrafeiros vi yerbateros. Vaatamata rasketele ttingimustele (niiskus) ja piiratud korjeajale (maist oktoobrini), vib suurelt puult saada kuni 40 kilo kuivatatud teepoolist. Saagikoristust hlbustab fakt, et iileksi oksad on kllaltki tihedalt lehtinud.
Oksad koos lehtedega kuivatatakse suhteliselt kiiresti lahtise tule kohal vi kuuma hu vooluses pratavates trumlites. Just lahtise tule kohal kuivatamine annab teele hilisema hrgu suitsuaroomi.

Teine ttlemisviis algab oksakeste ja lehtede levalamisega kuuma veega. Ka sellele jrgneb materjali hilisem kuivatamine kuuma huga.

Kuumttlus tidab kahte eesmrki: nii inaktiveeritakse ensmid ning pehmendatakse lehtede biostruktuure. Teelehtede jrelkritamist mate puhul ei toimu. Prast kuivatamist sorteeritakse jmedamad oksakesed vlja, kuivatatud lehed peenestatakse ja pakitakse.

Jesuiitide tee. Matet juuaksegi kige rohkem Paraguayis, Argentinas, Uruguays, Brasiilias ja Tshiilis, piirkonniti jtab mate tahaplaanile isegi kohvi. Suurimad tarbijad he elaniku kohta on uruguailased.

Nimetus mate tuleneb indiaani dialektist, snast mati, mis thendab pudelkrvitsat. Just metallribaga ristatud pudelkrvitsast tehtud kalebassil on Ladina-Ameerikas auvrne koht nii joogi valmistamises, transportimises, silitamises kui ka manustamises. Teine thtis atribuut matejoomiskultuuris on metallist krs bombilla, millega jooki imetakse.
Lisaks matele on knealuse joogi snonmideks ka paraguai tee, paraguai rohi, St. Bartholomew tee, jesuiitide ja isegi misjonride tee. Viimased kaks nimetust tulenevad kunagiste Euroopa misjonride panusest matepuude kasvatamisse. Mate aitas misjonridel silitada erksust ja tvimet eurooplastele harjumatus kliimas.
Juba ammustel aegadel tundsid guaranii himu indiaanlased mate virgutavaid omadusi, mis andsid vsinutele judu ja vaigistasid kurnatute nljanpistust.
Mate virgutav toime phineb alkaloididel. Nimelt on mates arvestataval hulgal (keskmiselt kuni 1,5 protsenti) kofeiini, mida mnikord ka peenutsevalt mateiiniks nimetatakse.

Oluliselt vhem leidub teisi alkaloide teobromiini ja teoflliini. Erinevalt mitmetest teistest kofeiinirikastest jookidest mjub mate tunduvalt pikema aja jooksul. Phjus peitub paraguai teelehtede parkainete klluses. Viimaste arvele langeb lausa 714 protsenti lehtede kaalust.

Just parkainete hulka kuuluvad tanniinid seovad kofeiini ja ei lase sellel kiiretoimeliselt organismile mjuda. Indiaanlased kasutasid vrsketest matelehtedest tehtud parkainerikkaid hautisi ka vlispidiselt, niteks krooniliselt veritsevate nahahaavandite ravis. Parkained hvitasid otseselt baktereid ning reageerides valkudega moodustasid haavapinnale paranemist soodustava kileja kihi.

Topsist piisab pevaks. Lisaks parkainetele sltub kofeiini hulk ka vee ja teepuru vahekorrast ning tmbamisajast. Lhikene valmimisaeg (alla viie minuti) soodustab eesktt kofeiini vabanemist, vee ja teepuru kauaaegne kontakt aga lubab tasapisi jooki lahustuda ka erinevatel parkainetel, mis leevendavad, ent samas ka pikendavad kofeiini toimet. Ladina-Ameerika matekultuuris juuakse teepaksul olevat vedelikku vhestes kogustes pea pev lbi selles peitubki vti mate ergutavate omaduste mistmiseks.
Joogis leiduvad alkaloidid stimuleerivad ka seedenrmete talitlust ning mjutavad teatud silelihaste gruppe. Viimasega seletub mate kergelt valuvaigistav toime.
Viimasel ajal levib meil ha rohkem uskumus, et sage mate joomine koos kasina toitumisega aitab kehakaalu alandada. Testi, mningane kaalulangus tekib tnu keha regulaarsele vedelikukaotusele ja eesktt ssivesikulise varuaine (glkogeeni) kiirele eelistarbimisele. Samuti kiirendab suurte kofeiinikoguste viimine organismi varurasvade ainevahetust.

Kahjuks pole selline kaalulangetus ei tervislik ega ka psiv, sest tavaliste toitumisharjumuste juurde tagasi prdudes taastub kehakaal kiiresti.
Bioaktiivse mjuga henditest peab kindlasti mainima ka mate saponiine. Saponiinid on sapiteket ja uriinieritust soodustavad hendid, millel on kergelt rritav toime limaskestadele.

Matetoodete tarbimisega peaksid ettevaatlikud olema maohaavandite kes vaevlejad ning sdame talitlushirete all kannatavad isikud.

Kuidas juua? Matet saab teha nii kuuma kui ka klma veega.
Parema tulemuse saavutamiseks soovitatakse teelehtedele valada eelnevalt keematusnud vett, mis jahtunud 7080 kraadini.
Tee maitse avaldub kige paremini lisanditeta joogis. Et matelehtedes on arvestatavalt sahharoosi ja rikkalikult lenduvaid hendeid (ligi 200), siis pakub naturaalne, maitsestamata tee elamust nii lhna- kui ka maitsmismeelele.
Matejooki maitsestatakse mee, pruuni suhkru, sidruni, apelsini, sidrunheina jt lisanditega.
Lisaks mate teematerjalile lhevad ndisajal hsti kaubaks ka biokeemiliselt kindla koostisega mateekstraktid.



Urmas Kokassaar
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: 
Serverit teenindab EENet