"Hiiest" kutsub matkapäevadele Peipsi põhjarannikul

Triinu Saetalu

 

Eestimaast ligi pool on kaetud metsaga, millest omakorda pool kuulub riigile ehk teisi sõnu - meile kõigile. Et hoida ja majandada meie ühisvara säästvalt ja tõhusalt, ühendas 1. jaanuaril 1999 Riigimetsa Majandamise Keskus kõik Eestimaa metskonnad, riigijahipiirkonnad, Marana ja Kullenga puukooli, Sagadi Koolituskeskuse ning Räpina Metsakooli, saades endale nimeks

"Hiiest". Millest selline nimi?

Peadirektor Andres Onemar selgitab: Põlise metsavööndirahvana on eestlased olnud ikka puudega sügavas hingelises kontaktis. Muistsete usuliste talituste keskusteks olid väikesed puutumatud metsasalud - pühad hiied.

Vanasti öeldi, et metsal pole taba ees.

Kindlasti kehtib see tänapäeval riigimetsa kohta, mis on kella- ja aastaajast sõltumata avatud igale soovijale. Olgu tulija siis jahimees, marjuline või seeneline, piltnik või lihtsalt stressi maandav linnainimene - mets võtab nad vastu.

Tulevikus ilmselt hindamegi materiaalsetest hüvedest hoopis kõrgemalt metsade ökoloogilisi ja kultuurilisi väärtusi.

Just seepärast valisime oma riigimetsa majandava asutuse nimeks "Hiiest".

Kui keskuse kolmest põhitegevuse valdkonnast kaks - metsa-ja taimlamajandus - teenivad metsade mitmekülgse majandamise huve, siis puhkemajandus puudutab eelkõige inimesi.

Et luua võimalused puhkuseks, hoides ja kaitstes seejuures sobivaid metsamaastikke, on puhkemajanduse osakond asunud välja ehitama ja arendama puhkealasid. Ent pidepunktid matkajaile on loodud ka puhkealadega külgnevates kaunites kohtades ning marsruutidel ühelt puhkealalt teisele.

Metsapuhkuse ja looduses liikumise võimaluste tutvustamiseks korraldasime möödunud suvel Põlvamaal Kiidjärve - Taevaskoja puhkealal suure matkapäeva "Hiiest 99".

Äratundmisrõõm oli kahepoolne.

"Hiiest 2000" asukohaks valisime Peipsi põhjaranniku - kunagise hiilguse minetanud puhkeala, mis väärib taassündi. Seekord ootame kõiki juba kaheks päevaks.

8. ja 9. juulil on kavas palju huvitavat kogu perele teemal laulev liiv, vanausuliste kultuur, loodusretked, karjääride metsastamine.

Laadal kaubeldakse puidust, vitstest ja teistest looduslikest materjalidest käsitööesemetega, ravimtaimede ja muude metsasaadustega.

Õpetusi jagatakse matkamisest ja arstiabi andmisest metsas; valmistatakse liivamaske, -ehitisi ning -skulptuure.

Võistlused ja mängud teemal vesi, liiv, mets.

Telgi saab püstitada Peipsi rannas Kauksi ja Rannapungerja vahel männimetsa alla ette valmistatud "küladesse".

Metsarestoranis pakutakse möödunudaastase tava jätkuna ulukiliha ja teisi metsaande.

Laupäevaõhtul toimub eriline kontsert ning simman saladusliku "liivamaskitunniga".

Ent kõige olulisemad on kindlasti retked loodusesse koos juhendajatega.

KUIDAS KOHALE JÕUDA, MIDA ÜHES VÕTTA?

Tartu - Jõhvi maanteel Rannapungerja ja Kauksi vahel leiate teeviida, mis juhatab laagripaika. Võtke kaasa telk, mugavad riided ja jalanõud metsas liikumiseks. Süüa saab kohapeal.

Lisateavet antakse telefonil (2)6 281 530 ning e-posti aadressil kai@riigimets.ee.