Millisele kõrrele lükid maasikad?

Urmas Laansoo


LONGUS HELMIKAS ON METSATAIM, KASVAB SAGELI MAASIKATE LÄHEDUSES.

Jaanikuul algab maasika-aeg. Kui satud maasikavälule korvita-ämbrita ega kavatsegi neid moosi jagu korjata, siis tekib ometi soov mõned väga ilusad kaasa noppida. Kuhu need panna? Vanasti lükkisid lapsed maasikaid kõrrele…

Taimetutvus algab ikka neist, kel silmapaistvad õied. Kõrrelised, keda kogu maailmas teatakse 9500 liiki ning Eestis kasvab looduslikult 92, kipuvad jääma märkamatuks. Nimelt esmapilgul tunduvad nad kõik olevat ühte nägu: sale ruljas vars, millel jämenenud sõlmekohad; pikad-kitsad lehed, õisi nagu polekski…

Tegelikult on kõrreliste maailm õige mitmekesine ja Eestis kasvavat ligi sadat liiki polegi raske üksteisest eristada, kui oskad märgata erilisi tunnuseid.

Vaata, kuidas kinnituvad kõrrele lehed: leherootsu asendab enamasti pikk vart ümbritsev tupp, mis mõnel hoidub tihedalt vastu vart, mõnel on avatud. Lehelaba ja lehetupe vahelt leiad keelekese: tavaliselt on see läbipaistev (kilejas), mõnel pikem, mõnel lühem, pillirool ja kastekaeral aga puudub hoopis - neil asendab keelekest karvaring.

Oluline on ka tähele panna, kuidas asetsevad varred: kas tihedasti koos (tutina, mättana) või hõredalt, üksteisest eemal (mõned lausa reas).

Kõrrelise õiel pole kroon- ja tupplehti, vaid hoopis libled, sõklad ja ohted. Pisikesed õied koos moodustavad pähiku. Pärast tuule abil tolmlemist areneb õiest üheseemneline vili - teris, mida enamasti lihtsalt teraks kutsutakse.

Niisiis, püüa kõrrelisi lähemalt uurida, nõnda hakkad vähehaaval märkama, et neilgi on igaühel oma nägu. Taimemääraja abil leiad igale neist ka nimetuse.

Aga tulgem nüüd tagasi maasikavälule: sa otsid kõrt, millele korjata kõige ilusamad, punasemad, suuremad… Milline kõrs oleks parim? Mina eelistan kasteheina, nurmikat või võnkvart, sest nende kõrs on peenike ja väheste lehtedega ning maasikad jäävad pööriseharude taha hästi pidama.

Äsja kuulsin, et Saku kandis kasutatakse selleks otstarbeks hoopiski lubikat.

Aga loodusfotograaf Arne Ader väidab parima olevat longus helmika, mille kõrs pole mitte ruljas, vaid teistest erinevalt neljakandiline: seal püsivad maasikad hästi paigal. Ka kasvab longus helmikas alati maasikate läheduses - metsas või raiesmikul. Sa tunned ta kindlasti pildi järgi ära (mitte ühelgi teisel meie kõrrelisel pole sellist helmerida). Ja kontrolli ka vart - kas on ikka neljakandiline? Millisele kõrrelisele eelistad sina lükkida maasikakee? Ja miks? Anna sellest teada kas toimetusse (pk. 110, 50002 Tartu; e-post: toimetus@el.loodus.ee) või autorile (e-aadress: urmas@tba.ee)



Foto: Arne Ader