Kas teate mõnd tähk-toompihlaka leiukohta?

Tiiu Kull

 

Zooloogia ja botaanika instituudi botaanikuil on käsil Eesti taimede levikuatlas, kuhu koondatakse kõigi looduslike ja naturaliseerunud (sisse toodud, kuid ka looduslikes kooslustes iseseisvalt koha leidnud) taimeliikide levikuandmed.

Seda tööd tehakse umbes 100 km 2 suuruste ruutude kaupa (vt. kaardiskeemi): iga ruudu kohta koostatakse sealt leitud liikide nimekiri.

Siin trükitud kaardiskeemil on näha tähk-toompihlaka levik looduslikes kasvukohtades (mitte aedades või parkides). Seest tühjad ringid tähistavad andmeid ajavahemikust 1921-1970 ja mustad alates 1971. aastast. Tühjad ringid ei tähenda, et liik on ruudust kindlasti kadunud. Ju pole hiljem lihtsalt tema peale satutud.

Tähk-toompihlakas on Eestis naturaliseerunud liik ja levib pidevalt uutele kasvualadele. Neid ruute, kus ta väljaspool aedu ja parke kasvab, peaks tänaseks olema palju rohkem kui skeemil näha.

Niisiis, kui teate kusagil toompihlakat looduslikult kasvamas, aga siinsel kaardiskeemil vastavas ruudus märki ei näe või on seal tühi ring (NB! Samad ruudud leiate ka Regio teede atlastest, kus saate kindlaks teha iga ruudu tegelikud piirid), siis teatage oma leiust postiaadressil Eesti Loodus, pk. 110, 50002 Tartu või e-aadressil toimetus@el.loodus.ee Nõnda aitate kaasa Eesti taimeliikide levikuatlase koostamisele.

Teatage ka teiste hajusalt levinud liikide leidudest. Atlase koostajad loodavad taimehuviliste kaastööle.