Hea lugeja!

 

Üks pika ajalooga ajakirjanduslik väljaanne vajab ikka aeg-ajalt uuendusi. Mitte niivõrd sisulisi, vaid eelkõige kujunduslikke. Viimane oluline muutus, formaadi järsksuurenemine, sai teoks 1993. aastal.

Tänaseks on lugejate kõrge kohtu ees kolmas uues kuues ajakirja number. Veidi on suurenenud formaat, täiesti uus ja Eesti ajakirjanduses seninikasutamata on paber, teisenenud on kujunduslik mudel. Ja kõik see ikka ainsa eesmärgiga muuta ajakiri lugeja jaoks hõlpsamini loetavaks ja ülevaatlikumaks. Et ajakiri kätte võttes oleks pigem soliidne raamat kui kergesti kortsuv ja sama kergesti äravisatav seltskonnaleheke.

Hoidusin teadlikult esimeses uuenenud numbris saate- või õigemini õpetussõnadest. Lugeja on kuningas - tema ütleb sõltumatult, kas oleme õigel teel või mitte. Vastukajad on senini valdavalt positiivsed. Seejuures on ilmnenud huvitav tendents - mida noorem lugeja, seda parem vastuvõtt. Ühiskond tervikuna on aga väga keeruline organism, kellele ei saa rakendada ühte ja ainsat jäika malli.42 aastat järjepidevalt Eesti Loodust tellinud lugeja kirjutab nii: "Üldmulje uuest kujundusest on hea, et mitte öelda luksuslik. Lugeda on parem, paber ei läigi. Kui nüüd ainult ei tõuseks ajakirja hind". Ei tõusnud. Maailm on täis lõputuid võimalusi. Kui hoolega otsida ja mõelda, leiab väljavaateid ka sama raha eest paremat luua.

Kõige kindlam tee stagnatsiooni ja hääbumisse on mitte midagi muuta ega reformida. Nii on ühiskonnas tervikuna kui ka ajakirjanduslikus töös. Sama kindel on, et igasugune uuendus toob paratamatult kaasa ka omad probleemid. Uue paberi omadused tekitasid mõneti ootamatult tehnilisi raskusi fotode kvaliteedi tagamisel. Heatahtlikud lugejad aga märkavad kindlasti, et asi on paranenud. Loomulikult on toimetuse eesmärk jõuda ka fotomaterjali kvaliteediga tasemele, mis rahuldab kõige nõudlikumagi maitsega lugejat. Selle nimel on intensiivselt töösse haaratud mitu Eesti juhtivat trüki- ja reproeksperti.

Suvi on puhkuste aeg. Õige loodusesõber läheb metsa, rappa, turismireisile - kuhu iganes toast välja. Jätame seekord meiegi juulikuu väljaande vahele ja tuleme Teie ette, head lugejad, augustis. Siis juba mahuka kaksiknumbriga.

Seniks Teile kõigile värvikaid looduselamusi ja fotokunstnikele põnevaid kaadrileide soovides

Uno Siitan, peatoimetaja