JUSSI LEHEKÜLG

Etimäst liplikut kui misukustsõ värvika tetä keväjä etimält näet, omma järgmätse tähenduse. Valgõ - kõik siaasta hää rõmuline elo. Rohelanõ - sis nisama rõmuline. Kui näet kirivät sis piävät sel nägejal siaasta kogoni kirriv elokõrd sama. Ja nii vanarahva jutt liplikatõst.


Lombid Anneli Veegen


Lombid on vihmasaju ja sula väikesed meistritööd. Ilus on raskete piiskade mullitants, kaunimast kaunim sügisööl külmunud lombi õrn kaanemuster.

On väikesi ja suuri, madalaid ja sügavaid, kruusa-, rohu- ning asfaldipõhjalisi lompe. Nad võivad olla keerulise kaldajoone ja kõikvõimalike saarekestega, aga ka lihtsad lombikesed. Eriti põnevaid lompe võib avastada lumesulamisaegu, mil jäised kaldad ning aina muutuvad sisse- ja väljavoolud iga hetkega lombi rahutust ning püsimatust rõhutavad. Hilisemates lompides askeldab koduselt mitmesuguseid pisikesi lombielanikke ja -külalisi. Kellele rõõmuks, kellele nuhtluseks... Küllap on lompide olemasolu kirunud kõik, kel kingad märjaks saanud. Sel puhul lohutab ehk mõte, et vesi on kõigele elavale möödapääsmatult vajalik, ja rõõmustagem koos, et teda ikka jätkub. Pealegi on ju lombid ajutised: tekivad ja kaovad jälle. Vesi on lakkamatus ringkäigus, tehes vahetevahel peatuse ka mõnes lombis, et sealt peaaegu märkamatult edasi rännata kirburohu leherakkudesse, januse tuvi nokka, maapõuesügavusse või hoopis ülespoole...



Jussi pudelikorgiparv Ove Kalde




Jussi mõistatus



Kas fotol on ...

a) sarapuu emasõis,
b) õunapuu isasõis,
c) kärbunud kastan?

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.

Õigesti vastanute vahel loositakse välja Jussi pudelikorgiparv.

 


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp
Fotod või joonised: Navitrolla, Eve Eesmaa, Ove Kalde, Urmas Tartes