JUSSI LEHEKÜLG

Miäru, kua imemä käppä.
Sügise elema rasvane,
aga, kevädes imema
ennäs lahjas.

Assikvere


Tähtede langemise aeg Külli Kübar

Kas te mäletate veel kevadist pungade puhkemist? Ei, see tuleb jälle meelde alles järgmisel kevadel. Samuti nagu väikestel lastel tekib kevadel Anne kanali ääres tahtmine riidest lahti võtta (aga sügisel mitte). Paistab nagu kerkiks mälestused (ja kujutluspildid) väliste tunnusmärkide peale esile ja ei sõltukski nii väga meie tahtest.

Sina küsid hoopis, miks tähed langevad.
Tähed langevad selleks, et siis saab soovida oma soove.

Aga mis neist tähtedest saab? Kuhu nad kaovad?

Tähed on meist tegelikult väga kaugel. Meie näeme neid pisikeste täppidena, aga lähemalt vaadates on nad ehk laiad latakad nagu hõbepaberist vahtralehed.

Kunagi oma kevadel nad puhkesid ja kasvasid, kuid keegi meist ei mäleta seda enam. Vahest ainult meie sinuga, kui õhtupimedas vaatame, kuidas tähed ükshaaval süttivad.

Kui aga päris tõsiselt rääkida, siis on tähed meist pööraselt kaugel, nad on suuremad kui me kujutleda oskame ja hõljuvad kosmoses nagu hääletu lehesadu. Tähistaevas on selle saju projektsioon ja meil läheks vaja stereoprille, et tähtedega täidetud ruumi näha. Ainult mõne lähema tähe liikumine on teiste taustal näha.

Kui seda näen, tuleb kohe meelde lõppeva suve täitumata jäänud unistus. See oli nii, et üks ilus suur täht tuli mõõdetud kaarel ja maandus otse minu kõrval. Ta valgustas mind (oma armastusega) ja keda on kord valgustatud, see valgustab ise edasi. Seda ongi vaja.

Ja kui ma peaks ka unustama, siis iga langev täht tuletab mulle seda uuesti meelde.




Jussi septembritiivik Ove Kalde




Jussi mõistatus


Kas fotol on:

a) kivisisaliku kõhualune?
b) punase kärbseseene kübar?
c) kuldöölased ehapuna valguses?

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.

Õigesti vastanute vahel loositakse välja Jussi septembritiivik.


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp

Fotod või joonised: Navitrolla, Katrin Vahimets, Ove Kalde, Arne Ader