JUSSI LEHEKÜLG

KUI KURED MADALALT LÄHTVÄ, SIIS SAA PIKK SÜGIS, ET SÜVVEN LÄHTVÄ, AIGA KÜLL. AGA KUI KÕRGELT, SIIS TULÕ LUMI KA.

KRABI


Rappa minnes Ülle Püttsepp

Laugas on lõhe rabapinnas, kuhu tõmmu, kuid läbipaistev vesi ümbritsevast sammaljast käsnast valgub. Aga lauka põhja ei näe. Raba talletab endas mineviku saladusi. Rabas on kõik päriselt paigas. Temasse võib varjule tõmbuda.

Soovides rabas minna otse, peab siksakke tegema. Mättad ja mättavahed ajavad sammurütmi sassi. Älved ja älvekesed, laukad ja laukakesed korraldavad teele haake, ringe ja ringikesi. Kindlam on leida vaateväljas mõni orientiir, mille järgi suunda hoida. Võib ka teisiti. Kui pole eesmärki, kuhu jõuda. Siis võib lihtsalt minna ja vaadata, kuhu raba sind viib.

Raba oktoobris. Helekauge kuumutav päike. Selge, tugev valgus. Pelk soojasirendus rabapinnal. Marjuliste lahkudes jääv vaikus. Hooletu tuul. Harvad jõhvikad. Sammude all vetruv turbasammal. Kui kõik mujal, ümberringi kiiresti, närvlikult tiirleb, on kuskil siin keskpunkt, mis jääb paigale.




Jussi õunaviilukuivataja Gea ja Juss




Jussi mõistatus


Kas fotol on:

a) lillakas?
b) sinikas?
c) jumikas?

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.

Õigesti vastanute vahel loositakse välja Jussi õunaviilukuivataja.


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp

Fotod või joonised: Navitrolla, Eve Ermann, Gea ja Juss, Fred Jüssi