JUSSI LEHEKÜLG

Kui hunt jookseb, kostab ta hambaplagin kilomeetri kaugusele


Ussid kõik kivi all, lume all magavad väga

Juhani Püttsepp


Uss! Uss! Mäletad, kuidas Sa nõmmliivatee mätta alt ilmusid, nõnda, et napp õhk meie kahe vahel särises. Uss! Mäletad, kuidas Sa suvepäevast veel kuumaval laiukivil end sirutasid, kuidas Sa äkitselt külavahetee kraavist ilmusid. Uss! Nüüd magad Sa magusasti kivi all, lume all.

Uss! Mäletad mind, kes ma astusin hästi-hästi ettevaatlikult sooheinamaal. Mind, kes ma piilusin vanaisa taluvaremetel üpris kartlikult ringi. Uss! Uss! Kas mäletad mind, kes ma krõbiseval loopealsel varbaid kõrgele-kõrgele tõstsin. Mina istun nüüd toas, vaatan lund akna taga ja mõtlen sinu peale, kuidas Sa seal magad kivi all, lume all, magusasti. Istun ja ootan. Uss! Esimesel soojal päeval pistad Sa esimesest lumeaugust välja oma vilka pea. Miski mus kummardub, miski mus põgeneb, kuid Sind nähes on mu silmad julged. Uss!

* Vanarahvas on Eesti madusid – rästikut ja nastikut – ikka ussideks kutsunud, küllap nende sisina pärast.


Jussi jäärõngad Dan Lukas

VALMISTAMISEKS VARU PLASTILIINI, KUIVANUD ÕLGI, OKSI JA TAIMI NING PEENEMAT NÖÖRI. PLASTILIINIST VALMISTA ENDALE MEELEPÄRANE VORM. ÕLED, OKSAD JA TAIMED TORKA LÄBI VORMI, TÄIDA SIIS VORM VEEGA, NING VII SEE ÕUE JÄÄTUMA. HOMMIKUL EEMALDA PLASTILIIN NING RIPUTA JÄÄRÕNGAD AKNA TAHA VÕI PUU OTSA. KUHU IGANES.


Jussi mõistatus

 

 

 

 

Kas fotol on:

a) närvirakk valge rasvkoe pinnal;
b) allikakoht jäätunud rabajärvel;
c) osa kissellitaldrikust?

Vastuseid märgusõnaga "Jussi mõistatus" ootame meiliaadressil
toimetus@el.loodus.ee või toimetuse postiaadressil (pk. 110, EE2400 Tartu). kahe nädala jooksul pärast iga ajakirjanumbri ilmumist.


Lehekülje kokku seadnud Juhani Püttsepp

Fotod või joonised: Navitrolla, Eve Eesmaa, Dan Lukas, Sulev Kuuse