Selle aasta Eerik Kumari nimelise looduskaitsepreemia laureaadid on ...

 

... Hella Kink,

hüdrogeoloog, keda keskkonnaministeeriumi kantsler Rein Ratas nimetas innukaks keravälkseks loodusekaitsjaks, on tuntud kõikjal Eestimaal, kus mure põhjavee pärast. Ja kus seda poleks... Kõige suurema töö on ta teinud meie kaitsealadel – alustades Matsalust ja Viidumäest ning lõpetades endise Otepää maastikukaitsealaga. Suuresti tema “süüks” pannakse ka Pandivere veekaitseala sünd ja väga hea uuritus (kuigi ta ise tahaks seda “süüd” jagada eelkõige kohaliku keskkonnahaldja Taimi Parvega). Omas järjekindluses on Hella Kink olnud ka paljudele tülikas partner – ikka puhta vee nimel. Jääb loota, et Tartu ülikoolis hüdrogeoloogiat õpetades on ta teadmiste andmise kõrval suutnud geoloogide järeltulevale põlvele sisendada loodushoiu mõtet ning selle elluviimise rasket kunsti.

 

... Juhan Lepasaar,

looduse hea tundja ja teistele vahendaja Ida-Virumaalt, on enamikule meist tuttav ajalehtedes ja Eesti Looduses ilmunud köitvate kirjutiste ning kolme raamatu autorina. Kui keegi tunneb huvi millegi vastu Ida-Virumaa looduses, olgu see siis laantesse peidetud ürgmetsa-ala või kättesaamatuna tunduv rabasaar, või vajab juhatust mõne haruldase looma (taime) asupaika, siis öeldakse ikka: “Mine Oonurme ja otsi üles Juhan: tema teab täpselt, kust mida leida võib. Tema oskab ka rääkida, miks mõni asi looduses just nii on.” Juhan Lepasaar võib palju uut näidata ja mõndagi ära seletada ka kõrgharidusega bioloogile.


Ta ise ütleb enda kohta: “Olen metsade ja soode ja rabade poeg, sest olen siin kasvanud ning elanud kogu elu...” Sinna juhatab ta lahkesti igaüht meist, jätkugu vaid endal tahtmist.

 


Fotod: H. Kingu koduarhiiv, Edgar Kask