Seened tamme peal ja all

Mall Vaasma

 

Tammega on seotud paljud seeneliigid mitmel viisil.

Tamme lehtedel,

eriti alusmetsas noortel puudel näeme väga sageli hallikasvalget kirmet – see on mikroseen teadusliku nimetusega Microsphaera alphitoides, mis põhjustab tamme-jahukastet. Jahukaste nõrgestab lehti, nii et need ei kasva normaalsuuruseni ning sageli muudavad ka kuju, noored võrsed aga jäävad nõrgaks ja võivad talvepakases hukkuda. Nii väheneb noorte tammede juurdekasv.

Elusatel tüvedel

RUSUK

märkame sageli vääveltorikut (Laetiporus sulphureus; selle kohta vaata lähemalt lk. 295), harvem aga rusukit (Fistulina hepatica), mille viljakeha on pealt punakaspruun (maksa värvi), pehme, jalata; alumine külg (eoslavakandja) on ookerkollane, sellel näeb (luubiga!) eraldi asetsevaid peeni torukesi. Torukese ava (suuet) nimetatakse pooriks, rusuki pooride läbimõõt on 0,2–0,3 mm; viljakeha võib kasvada suureks (läbimõõt kuni 20 cm); noored viljakehad on kupatatult söödavad.

Surnud tüvedel, mahalangenud okstel ja kändudel


TAMMEKAKK

näeme tihti tammekakku (Daedalea quercina). Selle tammepuitu lagundava seene tunneme ära puitunud hallikaspruuni jalata viljakeha järgi, mille eoslavakandja (alu-misel küljel) koosneb labürintjalt kulgevatest liistakutest.

Puu all ja selle läheduses

kasvavad need seened, mis moodustavad tammega mükoriisa. Selliseid liike (nn. sümbionte) on paljudes seeneperekondades. Seeneliste ühest meelisperekonnast kivipuravik (Boletus) teame Eestis üheksa suuremal või vähemal määral tammega seotud liiki. Neist seitset leidub üsna harva (seepärast on nad kantud Eesti punase raamatu nimekirja) ja viimastest neli on võetud riikliku kaitse alla. Sagedamini võib tamme alt leida kahte – tamme- ja võrk-kivipuravikku. Okaspuudega seotud harilikku kivipuravikku (B. edulis) ja männi-kivipuravikku (B. pinophilus) me siin ei käsitle.

Kivipuravikud on suurte tugevate viljakehadega seened, kübara läbimõõt enamasti 8–20 cm, jalal võib enamikul neist näha võrkjat mustrit (meil kasvavatest kivipuravikest pole võrku kollasel ja punajalg-kivipuravikul), viljakehad ilmuvad tavaliselt juulist septembri lõpuni.

Et seekord tegeleme eeskätt tamme kaaslastega, siis annamegi määramistabeli ja liigikirjeldused, mis aitavad neid üksteisest eristada. Palja silmaga nähtavate tunnuste järgi saab määrata vaid värskeid seeni, kui võimalik, on soovitatav vaadata eri vanuses viljakehi.

***

1. Võrk-kivipuraviku (B. reticulatus) kübar on hele- kuni pähkelpruun; torukesed ja poorid valkjad kuni kollakasrohelised; jalg kahvatuhall kuni helepruun, sama värvi tugev võrk ulatub tipust aluseni; seeneliha valkjas, lõikamisel ei muutu sinakaks; väga hea söögiseen, sarnaneb hariliku kivipuravikuga.

2. Kollase kivipuraviku (B. suspectus = B. impolitus) kübar on kastan- kuni tumepruun, vanematel viljakehadel heledam pruun, serv noorelt valkjas, ebatasane, kurrulisköbruline, süvendunud kohad kaetud valkja härmakirmega, vigastuskohtadel määrdunudroosakas, nõrgalt kleepuv; torukesed noorelt valkjaskollased, siis eredalt säravkollased, poorid sama värvi, ümarad või veidi nurgelised, katsumiskohad muutuvad järgmiseks päevaks pruunikaks; jalg kahvatu kuni helekollane, ülaosas vatjasviltjas, allpool vatjaskiuline (mitte kunagi pole võrku!), vigastuskohtadel määrdunud roosakas; seeneliha kahvatukollakas kuni sidrunkollane, kübaranaha all nõrgalt punaka tooniga.

3. Punajalg-kivipuravik (B. erythropus) on tume- kuni oliivpruuni kübaraga; torukesed rohekaskollased, poorid tumepunased, väikesed, ümarad, vajutamisel muutuvad kiiresti tumesiniseks; jalal on kollasel põhjal peenikesed punased soomused (võr-ku ei ole!), jala tipp kübara all võib olla mõnikord oranpunane, alumine osa pruunikas, nuijas; seeneliha kollane, lõikepind muutub väga kiiresti intensiivselt siniseks, seejärel hallikaks.

Seda liiki puraviku tõi zooloogia ja botaanika instituudi seeneteadlastele Võrumaalt Haanjast oma suvekodu tammede alt H. Soovik neli aastat tagasi. Seni ei olnud punajalg-kivipuravikku Eestis registreeritud, aga tooja ütles, et nemad on seda seent märganud juba mitu aastat varem.

4. Tamme-kivipuraviku (B. luridus) kübar on oliivkollakas kuni oliivpruun; torukesed on kollakad kuni oliivrohekad, poorid tumepunased, nurgelised, vajutamisel muutuvad siniseks; jala ülemine pool kollane, alus purpurpunane, punane jäme võrkjas struktuur ulatub tipust peaaegu aluseni, katsumisel muutub ka jalg sinakaks; seeneliha kübaras valkjas, jalas kollakas ja jala aluses purpurpunane, lõikekohtadel muutub tumesiniseks, seejärel lillakashalliks. See seen on kupatatult söödav.

5. Saatana-kivipuraviku (B. satanas) kübar on hallikasvalge kuni hele oliivhall, kübara nahk ulatub tihti üle serva; torukesed oliivkollakad, poorid väga noortel valkjaskollased, peagi erksalt vaarik- kuni karmiinpunased, väikesed, ümarad, vajutamisel muutuvad rohekassiniseks; jäme-nuijas jalg noorelt kübara juures erekarmiinpunane, alusel tumekollane, hiljem ülalt kollane ja allpool üleni karmiinpunane, vanadel viljakehadel säilib punane värvus sageli vaid vööndina jala keskosas ning peene võrguna jala ülemises osas; seeneliha kahvatukollakas, lõikepind muutub kahvatusiniseks, ebameeldiva raipelõhnaga; mürgine, põhjustab seedehäireid.

6. Mõru kivipuravik (B. radicans) on kahvatuhalli kuni pruunikashalli kübaraga, katsumiskohad pruunistuvad, vanemalt mõnikord soomuseline; torukesed noorelt hele-, hiljem oliivkollased, poorid sama värvust, ümarad, vajutamisel muutuvad tihti siniseks; nuijas, silmatorkavalt juurduv jalg hele- kuni sidrunkollane, harva kitsa punaka vööndiga, noorelt peaaegu sile, vanematel tiheda peene valkja või kollaka võrguga; katsumisel muutub siniseks, tigude söödud kohad roosakad; seeneliha valge, torukeste all kollane, lõikepind muutub kiiresti tintsiniseks, viha maitsega, ebameeldiva lõhnaga.

7. Fechtneri kivipuraviku (B. fechtneri) kübar on noorelt valkjas- kuni hõbehall, vanematel seentel pruunikashall, katsumiskohad muutuvad pruunikaks; torukesed algul kahvatukollased, siis kuld- kuni sidrunkollased, vanalt oliivkollased, poorid sama värvust, väikesed, pisut nurgelised, vajutamisel muutuvad kohe rohekassiniseks; nuijas, mõnikord nõrgalt juurduv jalg kuldkollane, alusel tihti laiguti või kitsa vööndina karmiinpunane, tipuosas peene valkja võrguga; seeneliha valkjas- kuni helekollane, jala aluses punakas, lõikekohad muutuvad kiiresti siniseks.

8. Mõhk-kivipuraviku (B. calopus) kübar on hallkollakas kuni -pruunikas, kahvatupruun, tihti plaatjalt pragunev; torukesed algul helekollased, hiljem määrdunud oliiv- kuni sidrunkollased, poorid sama värvust, väga väikesed, ümarad, vajutamisel muutuvad rohekassiniseks; jalg ülaosas kollane, allpool veri- kuni purpurpunane, alusel enamasti oliivpruun, võrk sama värvi, tavaliselt mõhkjas-puhetunud, katsumisel muutub määrdunudrohekaks; seeneliha valkjas või helekollakas, aluses määrdunudpunane, lõikekohtadel muutub algul rohekassiniseks, seejärel hallikaks, viha maitsega; mittesöödav.

9. Kuld-kivipuravik (B. appendiculatus) on hele- kuni tumepruuni kübaraga, vigastuskohad värvuvad pruunikaks; torukesed kahvatukollased kuni pruunikasoliivjad, poorid sama värvust, väikesed, ümarad, vajutamisel muutuvad kahvatu rohekassiniseks; jalg eredalt sidrun- kuni kroomkollane, alusel mõnikord punakas või pruunikas, tipuosas on noortel õrn kollakas võrk, hiljem peaaegu sile, katsumisel muutub õrnalt rohekassiniseks; seeneliha väävelkollane, lõikekohad muutuvad enamasti nõrgalt rohekassiniseks.

***

Kui märkate oma kodu lähedal või matkaradadel tammede all puravikke, proovige määrata, mis liiki nad on. Juhul kui määrang näitab, et tegu võib olla haruldase seenega, siis võtke 1–2 viljakeha koos terve jalaga kaasa2 (soovitatav oleks kohe värskelt neid ka kirjeldada: märkige kübara ja jala värvus ja muud tunnused, mis teid määrates just selle liigi juurde juhtisid). Kodus kuivatage viljakehad (sobivaim temperatuur 35–50 °C); jala võib enne piki pooleks lõigata, kübara mitmeks ristlõiguks. Kuivatatud seened koos täpsete leiukoha andmete, värske viljakeha kirjelduse, leidja nime ning aadressiga palume tuua või saata zooloogia ja botaanika instituudi mükoloogia osakonda (aadress: EE2400 Tartu, Riia 181), samast saate ka abi igasuguste teile tundmatute seente määramisel.

 

Tammega seotud seente kohta saad veel lugeda:

K a l a m e e s, K., 1972. Tammeseened. Eesti Loodus, 9.
K a l a m e e s, K., L a s t i n g, V., 1974. Eesti puravikulised. Tln.
K a l a m e e s, K., P a r m a s t o, E. 1995. Kaitsealused liigid. Seened. Eesti Loodus, 8.

 

TOIMETUSELT. Oma huvitavad leiud võite tuua või saata ka meile, ikka vanal aadressil: Veski 4, Tartu; postiaadress: pk.110, EE2400 Tartu; teated e-postiga: ann@el.loodus.ee.

Ja veel: kui te ei leia seeni oma tamme pealt ega alt, siis ärge kurvastage. Selle üle, et teie tamme peal seeni ei ole, tuleb ju hoopis rõõmustada! Aga hoidke silmad lahti suvel ja sügisel mujalgi ringi liikudes ja pange oma leiud kirja (ärge unustage märkimast täpset asukohta). Kui kahtlustate haruldust, siis toimige ikka nii, nagu siin soovitatud. Teie seeneteateid ootame 15. oktoobrini.


Joonistanud Ene Aomets