24. mai - Euroopa kaitsealade päev

 

24. mail 1909 asutati Rootsis korraga 9 rahvusparki. Need olid nii Rootsi kui ka Euroopa esimesed seda tüüpi kaitsealad, mis Ameerika Ühendriikide eeskujul ellu kutsuti. Nüüd hakkas rahvusparke tekkima teisteski Euroopa riikides – tee oli lahti. Tänaseks on rahvuspargid tuntud Eestis, kogu Euroopas, kogu maailmas.

Et tänavu möödub sellest olulisest sündmusest 90 aastat, siis otsustas Euroopa Loodus- ja Rahvusparkide Föderatsioon (Europarc) kuulutada 24. mai Euroopa kaitsealade päevaks. See päev peaks meile nüüd ning edaspidigi meelde tuletama rahvusparkide ja kõigi muude kaitsealade osa kogu Euroopa loodus- ja kultuuripärandis. Peaksime siis mõtlema oma kohustusele hoida oma looduspärandit tulevastele põlvedele.

Euroopa kaitsealade päev meenutab meile, et looduspärand on Eesti suur rikkus, mida tullakse imetlema lähedalt ja kaugelt, sest Kesk-, Lõuna- ja Lääne-Euroopas on ürgne loodus peaaegu hävinud. Elades oma igapäevast elu soode ja veel täis ehitamata mererandade läheduses, ei pane me seda kõike tähelegi. Ja sageli peame puutumatut loodust igaveseks ja enesestmõistetavaks. Arvame, et teda on me ümber n i i palju ning tema tükikaupa hävitamine ei tee midagi hullu. Nõnda on kunagi arvatud nendeski maades, kus nüüd püütakse iga hinna eest looduse tükikesi taastada.

Põhja-Euroopa kaubamärk on ikka olnud tema puhas ja puutumatu loodus, inimese ja looduse tasakaal. Kas just alati ja igal pool ka tegelikult, kuid selle poole vähemalt püüeldakse ja seda reklaamitakse. Tahtes ka ise kuuluda Põhjalasse, peatugem aeg-ajalt ja pidagem iseendaga rehnutti: kas me oma ettevõtmistes igakord mõtleme, kuidas see mõjub meid ümbritsevale loodusele? Randa maja ehitades, saega metsa minnes, äri ajades, seadusi vastu võttes? Kas kohtleme loodust partnerina või võtame talt mis võtta annab?

Kui me vahetevahel, kas või kord aastas selliseid mõtteid mõlgutame, pole kõik veel kadunud. Miks mitte teha rehnutti just 24. mail, mil kevad on täies jõus, sest see päev seob meid loodusega, Põhjalaga ja kogu Euroopaga.

Eestis püüame esimest Euroopa kaitsealade päeva tähistada erinevatel kaitsealadel:

  • Saaremaal toimub kaitsealade teabepäev (täpsem teave Saaremaa keskkonnaosakonnast);
  • Kõrvemaa maastikukaitsealal avatakse pärast remonti taas Simisalu matkakodu (25. mai);
  • Lääne-Eesti saarestiku biosfäärikaitsealal Hiiumaal (Kõpus) avatakse pidulikult Rebastemäe uuendatud looduse õpperada (24. mai);
  • Hiiumaa laidude maastikukaitsealal, Lahemaa ja Soomaa rahvuspargis on 24. mail lahtiste uste päev: see tähendab, et tulijaid teenindatakse tasuta.

Kel huvi teiste riikide plaanide ja kavade vastu sel tähtpäeval, siis uurige föderatsiooni Europarc kodulehekülge aadressil http://www. europarc.org/

Teet Koitjärv
Eesti Kaitsealade Liidu sekretär