FSC hoiab silma metsadel?

Säästvale arengule suunatud FSC sertifitseerimisprogramm põhineb kolmel alustalal. Metsade majandamine peab:

o säilitama või suurendama metsade looduslikku mitmekesisust;

o tooma tulu;

o teenima kohalike inimeste huve ja neid igati toetama.

FSC ei suuda iga puistut ja firmat ise kontrollida, ta volitab selleks firmasid ja organisatsioone, kes töötavad välja vastavale riigile sobivad metsamajandamise põhimõtted ning kontrollivad, kas sertfikaadi taotleja neid järgib. Senini on FSC sellise õiguse andnud kuuele organisatsioonile. WWF kui FSC programmi eestvedaja on seadnud endale eesmärgiks sertifitseerida aastaks 2001 25 miljonit ha metsa kogu maailmas.

Seoses Eesti liikumisega avatud turgude suunas tekib kõigil metsamaterjali töötlejatel, eksportijatel ja ka metsaomanikel juba lähiaastail vajadus FSC sertifikaadi järele: sertifikaat tõendab, et pakutav puit on saadud metsade säästlikul majandamisel. Lähtudes FSC eesmärkidest, tagab Eesti metsandus endale kindla välisturu ja säilitab metsa tulevastele põlvedele.

Suurbritannia, Austria, Šveitsi, Rootsi jt. riikide eeskujul on ka Eestis loodud rahvuslik FSC töörühm (Eesti Rohelise Liikumise ja SEI eestvõttel).

FSC üldpõhimõtted

1. Metsade majandamisel tuleb järgida kõiki vastavas riigis kehtivaid seadusi, samuti rahvusvahelisi kokkuleppeid ja lepinguid, millega riik on end sidunud, ning lisaks ka FSC põhimõtteid.

2. Omandiõigus, maa- ja metsaressursi kasutamine peavad olema selgelt defineeritud, dokumenteeritud ja põhinema seaduslikel alustel.

3. Tuleb tunnustada ja austada pärismaiste (kohalike) elanike seaduslikku ja tavaõigust omada, kasutada ja majandada oma maad ja selle varasid.

4. Metsade majandamine peab säilitama ja tulevikus suurendama metsatöölistest kohaliku elanikkonna sotsiaalset ja majanduslikku heaolu.

5. Metsaressursse tuleb kasutada mitmekülgselt ja säästlikult, et tagada nii majanduslik tulu kui ka koosluste hea ökoloogiline seisund.

6. Metsade majandamisel peab säilitama nende bioloogilise mitmekesisuse ja sellega seotud väärtused: metsaressursid, ainulaadsed ja ohustatud ökosüsteemid ning maastikud, et seeläbi püsiks mets kui tervik.

7. Vastavalt tegevuse intensiivsusele ja ulatusele tuleb koostada ja ellu rakendada ajakohane majan- damiskava. Kaugemad eesmärgid ja vahendid nende saavutamiseks peavad olema selgelt formuleeritud.

8. Tuleb käivitada järelvalvesüsteem, mis võimaldab hinnata metsade seisukorda, produktiivsust, majandamisvõtteid ja viimaste sotsiaalset ja ökoloogilist mõju ning tõestada metsatoodete päritolu igas vahendamise etapis.

9. Kaitsma peab mitte ainult ürgmetsi, vaid ka vanu ja erilise sotsiaalse või kultuurilise tähendusega metsi.

10. Metsaistandusi tuleb samuti kavandada ja majandada vastavuses eeltoodud printsiipidele. Pakkudes sotsiaalseid ja majanduslikke hüvesid ja rahuldades maailma nõudlust puidutoodete järele, aitavad istandused säilitada ja taastada looduslikke metsi.

WWF Deutschland ja WWF Austria internetilehekülje ja Eestimaa Looduse Fondi materjalide põhjal Toomas Kalda