Hea lugeja!

Uno Siitan

 

Igale koduuksele koputab peagi aasta 2000. Tegemist ei ole küll veel ei aastatuhande ega isegi mitte sajandivahetusega. Ometi paneb ümmargune arv ilmselt küllaga rakette taevasse lennutama ja rohkem tuleviku poole vaatama.

Eesti ajakirjanduse üldine suundumus on praegu ühe sõnaga kokkuvõetult – pealiskaudsus. Võimalik, et ajakirjanduslik meelelahutustööstus on kõrgpunktis oma seebikate ja seltskonnaklatšiga. Või selle kõrgpunkti juba ületanud? Kroonika ja Seltskonna tiraa'zid langevad, aga mõtlevale inimesele orienteeritud Luup näiteks on tõusuteel.

Arvud arvudeks. Nendega manipuleerides võib tõestada mida tahes. Kui toome aga sisse sellise mõiste nagu usaldusväärsus, kaldub lugeja eelistus selgelt analüüsiva, faktirohke Luubi kasuks.

Arvukatele vastukajadele tuginedes söandan väita, et ka rohkem kui poolesajandilise ajalooga Eesti Loodus kuulub nende ajakirjandusväljaannete leeri, mida lugejad usaldavad.

Ajakirjad võib üldse laias laastus jaotada kaheks. Ühed, mida ajaviiteks pealiskaudselt sirvitakse, ja teised, mida loetakse – enamasti kaanest kaaneni.

Üks noor naine kirjeldab Eesti Looduse lugemist umbes nii: “Kui tulen koju Eesti Looduse numbriga, haarab esmalt mu laps selle enda kätte ja vaatab ilusaid värvipilte. Seejärel kaob mu mees ajakirjaga mitmeks tunniks tagatuppa. Ilmselt mitte vaid selle lehitsemiseks.”

Või tsitaat teisest kirjast: “Eesti Bioloogia- ja Geograafiaõpetajate Liit peab ajakirja Eesti Loodus arvestatavaks ja usaldusväärseks lisaõppmaterjaliks põhikoolidele ja keskkoolidele.”

No comments.

Riik on senini tänuväärselt toetanud rahaliselt meie ajakirja saatmist kõikidele üldhariduskoolidele. Ilmselt hea investeering, sest koolides loetakse iga number lausa räbalateks. Aga just sealt tulevadki meie Eesti Nokiate loojad ja keskkonnahoidliku mõtteviisi täideviijad.

Ei ole vist mingit kahtlust, milline ajakirjanduslik leer mõjutab ühiskonnas toimuvaid protsesse rohkem, kas sirvitav või loetav.

Eesti Loodus tahab ka tulevikus olla ja jääda faktirohkeks, usaldusväärseks teejuhiks looduse värvikirevatel radadel. Ja ikka kaanest kaaneni loetavaks uudishimulikule ning mõtlevale inimesele.

Peatoimetaja