2010/12



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
Sõnumid EL 2010/12
Keskkonnateo tiitel jäi tänavu andmata, keskkonnategijaid oli kolm

1. detsembril tehti Tallinnas keskkonnaministeeriumi saalis kokkuvõtteid selle aasta keskkonnateo võistlusest.
Esitatud taotlusi 18. novembril hinnanud þürii leidis, et ei aasta keskkonnateo ega aasta keskkonnateokese kategoorias pole ühtegi tiitliväärilist ettevõtmist. Eriti tagasihoidlik oli saak esimesena mainitud alajaotuses, sest kokku esitatud viiest kandidaadist ei vastanud kolm ühel või teisel moel võistluse tingimustele ning ülejäänud kahel polnud sugugi sellist kaalu nagu eelmiste aastate võidutöödel. Siiski otsustas þürii nii mittetulundusühingu JCI GO Koda projektile „Lasnamäe rohestamine” kui ka arenguprogrammide keskuse EMI-ECO projektile „Teotahteliste venekeelsete pensionäride kaasamine Tallinna kodumajapidamistes ressursside säästu võimaluste teavitamisele ja kaasamisele” määrata preemia 15 000 krooni. Meenutame, et JCI GO Koda sai eelmisel aastal keskkonnateo auhinna kampaaniaga „Killerkott tapab!”.
Keskkonnateokese võistlusel osales märksa rohkem taotlusi: tervelt kakskümmend. Paraku pidid hindajad nentima, et ehkki enamasti on lasteaia- ja koolilastega tehtud tublisti keskkonna- ja loodusharidustööd, polnud kuigivõrd originaalseid, kandvaid ja kestma jäävaid ideesid. Samuti oli suur osa taotlejaid unustanud asjaolu, et sellel võistlusel hinnatakse viimase aasta üritusi, mitte pikaajalist head tööd. Nelja tublima hulgas ei hakatud täpsemat paremusjärjestust otsima, vaid määrati kõigile võrdne 10 000-kroonine preemia. Need olid Tallinna tehnikagümnaasium (kooli hoovi rajatud vanadest autokummidest jalgrattahoidla), Rakvere lasteaed Triin (vee- ja keskkonnanädal), Tallinna lasteaed Kiikhobu (projekt „Laps linnakeskkonnas”) ja Tarvastu lasteaed Naeruvõru (muusikaline moeetendus MASU). Tänukirjaga tunnustati Tallinna keskkonnaametit, tänu kellele on tänavu täies mahus tööle hakanud Aegna loodusmaja.
Ettevõtteid esile tõstvale „Aasta keskkonnategija” võistlusele oli esitatud seitse kandidaati ja kolm neist saidki tänavuse aasta keskkonnategija tiitli: keskkonnajuhtimise kategoorias tarbijate harimise eest AS Tallinna Vesi, keskkonnahoidliku protsessi kategoorias AS Ecometal, kes töötas välja ja juurutas naatriumsulfaadi kristalliseerimisprotsessi, ning keskkonnahoidliku toote või teenuse kategoorias MTÜ Viru Folk, kes on suurüritustel hästi toime tulnud jäätmekäitlusega. Viimasena mainitud kategoorias pälvis tunnustuskirja mahetoitu ja maheteenuseid propageeriv AS Pühajärve Puhkekodu.
Viru Folk sai ka õiguse esindada Eestit Euroopa rohelise nädala auhinnavõistlusel.



Loodusajakiri
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012