2011/02



   Eesti Looduse
   fotovoistlus 2010




   AIANDUS.EE

Eesti Loodus
EL küsib EL 2011/02
Millised on ELF-i tulevikuplaanid?

Tegutseme nii globaalselt kui ka lokaalselt. Ühelt poolt üritame hoida loodust ja keskkonda ning teisalt soovime inimesi ärgitada kaasa mõtlema ja ise toimima.
Globaalses ulatuses aitame kaasa „Teeme ära!” aktsiooni laiendamisele – „Lets’ do it world!” meeskonnale. Eesmärk on 2012. aastal korraldada koristusaktsioon võimalikult paljudes riikides. Senini on seda laadi koristuspäevi korraldatud Lätis, Leedus, Sloveenias, Rumeenias, Portugalis ja Indias. Tugineme hinnangule, et maailmas on laiali sada miljonit tonni prügi, mille kõrvaldamiseks vajame 300 miljoni inimese abi.
Globaalne on ka ELF-i tegevus maailma keskkonnaprobleemide kajastamisel (www.elfond.ee/meieplaneet). Seejuures hoiame silma peal, kuidas Eesti täidab kohustusi ja ühineb maailma elurikkuse hoiu lisakokkulepetega. See on pigem suunav tegevus: et inimesed mõistaksid oma igapäevaste (tarbimis)otsuste tagajärgi, kliimamuutuste piirkondlikku mõju ja võimalusi vähendada inimmõjusid.
Üks Eesti valusamaid probleeme on energeetika: tuleks peatada praeguse põlevkivikaevandamise mahtude suurendamine, pakkuda alternatiivseid energialahendusi ja teha ettepanekuid nende keskkonnamõjude adekvaatse hindamise kohta.
Tõenäoliselt võtab uut hoogu „tuumadebatt”, kus peaksid samavõrra kõne all olema alternatiivtehnoloogiad. Neid probleeme arutame paljuski koos teiste liikmetega Eesti keskkonnaühenduste kojast (EKO), mille tegevust koordineerib sel aastal ELF. Probleemide juriidilises käsitluses ei saa me läbi SA Keskkonnaõiguse Keskuseta.
Rõhutame vajadust merealasid ruumiliselt planeerida, et mere kasutus ja kaitse oleksid võimalikult tasakaalus ja otsuseid nende maastike tarvituse kohta ei tehtaks kogu mereala loodusväärtusi arvestamata. Plaanis on teha Kõpu poolsaare ümbruse mereala inventuur, mis hõlmab nahkhiirte, linnustiku, kalastiku ja põhjaelustiku ülevaadet ning sellest lähtuvaid ettepanekuid ala kaitse kohta.
Pidevalt jälgime ametlikke teadaandeid: uurime eri arendus- ja kaevandusplaanide mõjude hindamist või hindamata jätmist ja vajaduse korral esitame kommentaarid. 2010. aastal oli kümneid selliseid juhtumeid.
Ühes Eesti ja Läti suuremate ülikoolidega analüüsime Liivi lahe tuuleenergia potentsiaali. ELF-i roll on hinnata sealsete mereimetajate käekäiku. Liigikaitsetöödest jätkame nahkhiirte ja lendorava projekti. 2009–2010 inventeeriti 13 000 Eesti märgala, kogutud andmete põhjal koostame ülevaadet Eesti märgalade olukorrast ning ettepanekuid nende kaitseks ja kasutamiseks.
Oluline on koostöö kümne taluga, kus otsime võimalusi rakendada säästvaid põllumajandusviise. Selle töö põhjal saame teha ettepanekud, kuidas täiendada põllumajandustoetuste tingimusi, et paremini toetada keskkonnahoidlikku maaharimist.
2011. aastal on kõik oodatud osalema talgutel alates maikuust (www.talgud.ee). Mitmed talgud peetakse Palupõhja looduskoolis, kus koos LKÜ Kotkaga pakume võimalust looduse õppimiseks. 7. mail korraldatakse ELF-i eestvedamisel looduskaitsetalgud „Teeme ära!” iga-aastase talgupäeva raames.



Jüri-Ott Salm, ELF-i juhatuse esimees
28/11/2012
26/11/2012
05/10/2012
09/07/2012
26/06/2012
26/06/2012
22/05/2012