1/2011

Siit metsast
Metsanädal kutsub Haapsallu

Tänavune metsanädal, mille moto on „Kohtume metsas”, vältab 2.–8. maini. Mets on tähtis elupaik, mõnus puhke- ja kodukoht ning pakkunud tööd ja leiba paljudele põlvkondadele. Mets on mitmes mõttes kohtumispaik ja väärtuste kandja – siit tulenebki selleaastane juhtlause „Kohtume metsas”.
Haapsalu linn sobib hästi kandma metsapealinna tiitlit. Selles sadamalinnas on väga ammusest ajast ehitatud puidust laevu. Praegu õpetatakse Haapsalu kutsehariduskeskuses mööbli ja puitehitiste restaureerimist ning tisleritööd, samuti loodusturismikorraldust. Alates tänavusest talvest on Haapsalu linna omanduses üle 250 hektari metsa, millest loodetavasti kujuneb linlastele ning külalistele tore kohtumis- ja ajaveetmispaik.
Sel aastal võib metsanädala üritused jagada kaheks: nädalaeelsete tegemiste raskuskese on Lõuna-Eestis ning metsanädala ajal korraldatakse üritusi Haapsalus. Eelüritused saavad alguse 14. aprillil, kui Tartus avatakse Maamess; sama päeva õhtul on metsarahval võimalus koguneda Tartus Vilde lokaalis. 15. aprillil peetakse Eesti maaülikooli aulas metsanduse visioonikonverents, mis seekord keskendub kommunikatsiooni arendamisele metsandussektoris. Aprillis toimub ka hulk muid metsandusüritusi.
Metsanädal avatakse pidulikult 2. mai õhtupoolikul Haapsalu Piiskopilinnuses: antakse üle metsapealinna tiitel, Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves istutab metsanädala puu, metsandustöötajate meeskoor Forestalia annab kontserdi jne.
Metsanädala kulminatsioon on 7. mai, mil Haapsalu Piiskopilinnuses toimub linnarahva metsapäev. Linnusehoov muudetakse metsakeskuseks. Huvilisi oodatakse Eesti erametsaliidu metsatelgis, saab uudistada metsatöömasinaid ja võtta osa Lodjakoja töötubadest ning saagimise, puulõhkumise ja riidaladumise võistlustest. Ühtlasi tutvustavad oma tegevust metsandusorganisatsoonid, õpetatakse puutööd tegema, peetakse puutöölaata, puulaevaselts Vikan õpetab laeva ehitama. Pärastlõunal autasustatakse juba jaanuaris välja kuulutatud ja metsanädala raames korraldatud võistluste tublimaid. Päeva lõpetab tasuta vabaõhukontsert ja tuleetendus. Metsanädala puhul korraldatakse veel hulk muid üritusi mujal Eestis. 4. mail on Läänemaa metsaühistu õppepäev linnarahvale, kaasa löövad metsaomanikud ja koostööpartnerid. 25. aprillist kuni 8. maini peetakse keskkonnaameti, erametsaliidu ja RMK metsatalguid üle Eesti. Eesti loodusmuuseum kutsub peresid metsapäevale ja Kohila metsaselts korraldab metsapäevad Harjumaa ja Raplamaa koolidele.
Metsanädala eestvedaja on Eesti metsaselts. Täpsemat infot metsanädala ürituste kohta leiab Eesti metsanduse infoväravast www.metsainfo.ee.



Mart Kelk, metsanädala projektijuht

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: