2/2011

sealt metsast
Hoiatus Hiina petturfirmade eest

Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus Eesti firma saab Hiinast elektronkirjaga tavatult suure tellimuse, kuid tegemist on pettusega, hoiatab EAS. Seni on pöördutud peamiselt puidutööstusettevõtete poole. EAS-i välisesindaja Hiinas Priit Martinson soovitab olla ettevaatlik kõigil juhtudel, kus ettevõtjat kutsutakse Hiinasse külla, et ostjaga kirjalik leping sõlmida.
Pettus näeb tavaliselt välja järgmine: Hiina firma saadab e-postiga hinnapäringu. Toote kohta on tehtud hea kodutöö, teatakse täpselt, mida küsitakse ning kui palju see peaks maksma. Tingitakse suhteliselt vähe. Hiina firmal on ka viisakas koduleht, kuid ärilitsentsi ei olda küsimise peale nõus esitama ning kasutatavad meiliaadressid on avalikud (gmail, yahoo).
Siis esitatakse tellimus, mis on Eesti firma jaoks vahel isegi mitme aasta tootmismaht ning rõhutatakse, et asjaga on kiire. Eesti firma esitatud hinna ja tingimustega nõustutakse lihtsalt ning soostutakse isegi 100% ettemaksu tasuma. Seejärel kutsutakse Eesti firmajuht Hiinasse lepingut sõlmima. Ühel juhul lastakse eestlasel teha kalleid kingitusi, väites, et muidu ollakse ebaviisakad ning oluline leping võib jääda sõlmimata.
Teisel juhul sõlmitakse leping ning küsitakse „notaritasu” paarisajast kuni paari tuhande euroni. Pärast „tasu” maksmist ning kojunaasmist ei õnnestu Hiina partneritega enam kontakti saada. Seda laadi pettuse ohvriks langeb aastas väidetavalt tuhandeid välismaiseid firmasid.



ÄRIPÄEV

Artiklile ei ole kommentaare
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: