2/2009

sealt metsast
RMK kaasas lätlased pärandkultuuri kaardistamisse

RMK jätkab pärandkultuuri inventeerimist koos Läti riigimetsa haldajate ja Põhja-Vidzeme biosfääri kaitseala administratsiooniga. Tänavu kevadel kinnitas Eesti-Läti piiriülese koostööprogrammi seirekomitee rahalise toetuse projektile, mille peamised eesmärgid on kaardistada ühtsel metoodikal Lõuna-Eesti maakondade ja Läti põhjapoolsete regioonide pärandkultuur, et seda paremini teadvustada ja hoida.
RMK projektijuhi Vaike Pommeri sõnul on Eestil ja Lätil suhteliselt sarnane kultuuriruum, kõrge metsasus ja metsanduse suur osatähtsus regiooni majanduses ja ettevõtluses. „Nii Eestil kui Lätil on probleem üha suureneva linnastumise ja maaelu hääbumisega, mis tähendab omakorda kohapealse kogukonna vähenemist ja koos sellega teadmiste hääbumist kohalikest lugudest, legendidest, loodus- ja kultuuriväärtustest ehk mittekaitstavast pärandkultuurist,” selgitas Vaike Pommer.
Esimese sammuna hakatakse otsima inventeerijaid. Projekti üldeesmärk on kaardistada ühtsel metoodikal Lõuna-Eesti ja Läti regioonide pärandkultuur, luua selle teadvustamiseks andmebaas ning piiriülene hooldamis- ja hoiuala, kus propageeritakse metsade säästvat ja mitmekülgset kasutust ning käivitatakse koostööprojektid Eesti ja Läti metsaomanike ja ettevõtjate vahel.
Pärandkultuuri inventeerimise projekti kogumaht on ligi 15 miljonit krooni, millest 85% katab Euroopa Regionaalarengu Fond ning 15% moodustub partnerite omafinantseeringust. Projekt hõlmab Eestis Põlva, Tartu, Valga ja Võru maakonda ning Lätis Limbaži, Valmiera, Valka ja Alūksne piirkondi.



RMK

Loe kommentaare (1)
Teie nimi:
Teie e-mail:
Kommentaar:


15/11/2012
23/04/2012
23/04/2012
02/04/2012
19/04/2010
19/04/2010
18/12/2009



Mis see on?
E-posti aadress:
Liitun:Lahkun: