1/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Saage tuttavaks, 42 Eesti lindu

Arne Ader
Lugusid lindudest
HUMA, 2005
112 lk

Tänapäeval on pildistamisesse kiindunud inimestel valida kümnete fotoaparaaditüüpide ja lausa tuhandete mudelite vahel. Kui eelmisel aastatuhandel kulus omateada õnnestunult tehtud klõpsu tegeliku tulemuse selgumiseks vähemalt mõned minutid, siis nüüd lubab digitaaltehnika jäädvustatut hinnata lausa otsemaid ning vähemalt paigalpüsivate objektide ja süžeede puhul üha uuesti proovida.
Fotosaagi edasisekski töötlemiseks on varem vaid unistuseks olnud mooduseid. Sama kehtib ka looduse pildistamisel.
Ometi nõuavad loodusepildid tegijailt midagi enamat – miks muidu on meil edukaid ja pidevalt kaadris püsivaid loomafotograafe vaid kahe käe sõrmedel üles lugeda... Peale pädevuse ja püsivuse on kindlasti vaja erilist loodusetunnetust ja interpretatsiooniannet.
Arne Ader on tuhandete retke-kilomeetrite ja sadade ootustundide vältel tabanud loendamatuid hetki lindude elust-olust. Ta pole aga üksnes neid hetki otsinud ja varitsenud, vaid sealjuures ka mõtteid mõlgutanud, tõsiasju mällu talletanud ja üles märkinud. Kogu see töö on võimaldanudki autoril kaante vahele saada mõnusa linnuraamatu.
23 lugu esitavad lugejaile niihästi tutvustamisele võetud lindude liigisisest olemist kui ka nende suhteid naabritega ja looduseosadust. Esitatud faktid liikide arvukusest, levikust ja levimis- või taandumisloost, ökoloogiast ja käitumisest ning määramistunnused ja kaitsemanitsused, mis mõnelgi puhul raamatuid kuivaks muutnud, on sujuvalt kätketud teksti hulka, nii et nad lugejat ei koorma, ent siiski peaksid meelde jääma. Pealegi on need linnulood vormitud nauditavas emakeeles, mida tänapäevase pöörase kirjastamise tempo taustal kohtab suhteliselt harva; on tajutav, et sõnaseadesse on oma panuse andnud keelemeister Helju Jüssi (1935–2006).
Lugusid saatmas ja elustamas on 110 fotot, millel leiame 42 linnuliigi esindajaid – noori ja vanu, värvikaid isaslinde ja tagasihoidliku rüüga emaseid. Piltide saatetekstid on ühtaegu asjalikult sisutihedad kui ka meeleolukad.
See on raamat, mida kipud üha uuesti riiulilt haarama ja mitte ainult sirvima, vaid järjest detaile avastama.



Olav Renno
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?