6/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Õpik nii kõrgkoolile kui ka gümnaasiumile

“Sissejuhatus looduskaitsebioloogiasse”
Richard B. Primack, Rein
Kuresoo, Marek Sammul.
416 lk, Eesti Loodusfoto,
2008
Novembris ilmus raamat, mida võib nimetada esimeseks tõeliseks eestikeelseks looduskaitsebioloogia õpikuks. Ameerikas ilmunud Richard B. Primacki “A Primer of Conservation Biology” on tõlkinud ning Eesti oludele kohandanud bioloogid Rein Kuresoo ja Marek Sammul.
Õpiku üle võib tõesti rõõmu tunda. Keskkonnakaitse tudengina on hea meel näha raamatut, kus antud temaatika kõik olulised valdkonnad koos. Huvitav on juba eessõna, kus võrreldakse “looduskaitse” ja “keskkonnakaitse” mõisteid. Räägitakse ka sellest, kuidas “keskkonnakaitse” on osaliselt seotud looduskeskkonnast võõrandumisega ja tegelikult peaksime ikka rää kima looduskaitsest. Taoline arutelu annab kogu õpikule hea alguse ja raamistiku.
Raamat pakub head ülevaadet ainest, olles nii piisavalt detailne kui ka üldine. Nagu märgivad autorid ise, sobib teos õpikuna kasutamiseks mitte ainult kõrgkoolides vaid ka keskastmes. Tekstiosa on kenasti täiendatud tabelite, selgitavate graafi kute ja joonistega.
Lisaväärtuse annab õpikule mõistete register koos ingliskeelsete vastetega. Et palju erialakirjandust on saadaval siiski võõrkeeltes, on oluline teada, milliseid tõlkesõnu täpselt kasutatakse. Samamoodi on tervitatav looduskaitseorganisatsioonide kodulehtede nimestik õpiku lõpus.
On näha, et raamatu autorid on suurt vaeva näinud. Tulenevalt raamatu algversioonist on üsnagi palju õpikus esitatud näiteid pärit Ameerikast, õnneks on lisatud ka Euroopa ja Eesti näiteid. Lausa imetlusväärsed on meie bioloogide kirjeldavad kommentaarid.
Õpikut võib nimetada vaat et kohustuslikuks kõigile, kes soovivad õppida loodust kaitsma.



Kadri Kalle,EMÜ maastikukaitse ja -hoolduse eriala magistrant
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?