6/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Vaid veidi vähem täiuslik kui loodus

Maailma loomaradadel
James Parry,
Charlotte Uhlenbroe
Inglise keelest tõlkinud
Olav Renno ja Bertil Tüvi
256 lk, Varrak, 2008
Mõnusas jutustavas laadis infoküllane loodusloo raamat. Väärt lisandiks on autori isiklik seotus – parimad vaatlus-, kuulamis-, hiilimis- ja ehk ka fotografeerimispaigad ning mure tuleviku pärast. Ainult veidi vähem täiuslik kui loodus ise on raamatu loodusfotode galerii.
Pean kohe tunnistama, et alustan raamatu lugemist puhtjuhuslikkuse alusel leitud leheküljelt. Seekord naeratas õnn – kohe Churchilli jääkarud, valgevaalad ja virmalised, viimased lausa kolmesajal ööl aastas. Kõik valged või valgustavad ja pealegi natuke tabamatud.
Eriline elamus ja lausa muinasjutuline vaatepilt oleks jälgida Põhja-Ameerika noorte monarhliblikate põlvkonda, kes üheskoos talvituma lendavad ja kohalejõudnuna päikest naudivad. Need imekerged tiivulised kobarduvad puudele nõnda, et võivad koguni oksi murda. Sealsamas päikesest julgust saades tantsivad nad miljonite kaupa su ümber õhus. Maaliline, kuigi pean tõdema, et silme ette tekkinud fantaasiapildil on rohkem säravat värvi, teravust, detailsust ja väljendusrikkust kui mõnel fotol raamatus.
Tekstiosas on parajalt üllatavaid või ehmatavaid fakte. See on samal ajal nii reisikiri kui ka reisijuht. Nagu jalutaksidki parajasti selles metsas, tarvis on vaid taskulampi, binoklit ja avatud (foto)silma.
Sedasi samm sammu järel astudes kohtun ootamatult maailma suurima maoga – võrkpüütoniga. Õudusega voldin ta lahti - kümme meetrit (paberil õnneks palju vähem)! Aga proovige kujutleda hommikut, kui ärkate Kalimantani gibonite kummaliste häälitsuste saatel. Kas suudate? Või matkates öises vihmametsas näete helendavaid seeni. Kas näete? Ah ja, ma näen, et need on… justnagu sõnajala õied?
Ausalt, millal viimati käisite matkal või ööbisite lageda taeva all? Teadmiseks – lähim raamatusse valitu on Poolas asuv Bialowieýa ürgne laas. Viimane sarnaneb Eestimaa põlismetsadega, lõputute lepikute ja pajupuhmastega, sajandeid seisnud soodega; kostavad sookurgede hullu-huiked, vaid prisked piisonid ja pöögid on meil puudu.
Raamatus kostab mure muutuste pärast – metsade raiumise, kõrbestumise, põlluharimise tagajärjel. Ei-ei, see ei ole ainult seal kaugel, vaid tegelikult siinsamas. Palun vastutage – tundub, et seda tahavad autorid öelda, võludes lugeja loodusesse – kaaslaseks kirglikus liblikate talvises tangos, et tunda, kui üürike ja imeline on hetk päikese all.



Maarja Uri
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?