6/2008



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

raamaturott
Aasta algab hoopis aprillis

Looduse aasta
Jaanus Järva
Kujundanud
Janika Vesberg
242 lk, Varrak, 2008
Fotograaf Jaanus Järva “Looduse aasta” retked on kirjas kuude lõikes. Tuletatakse meelde ka kuu rahvapärimuslikke nimetusi. See on väga tore, sest paraku kipuvad vanad nimed võõraks jääma. Kui palju kõnelevad meile kuude nimed: lõikuskuu, mihklikuu, viinakuu, küünlakuu. Räägime kalendriaastast. Vana aasta saadetakse ära ja ülipidulikult võetakse vastu uus. Looduses tähendab vana aasta lõppu aga märts. Uus aasta algab Jaanus Järva raamatus aprilliga, kui jõed ja järved on jäävangist vabanenud ja elustav vesi kandub kõikjale üle maa. See on uus algus, millest ka raamat räägib.
Kui võrdlen Jaanus Järva “Looduse aastat” Ingmar Muusikuse raamatuga “Peegeldused”, siis Ingmari üllitis on ekstreemne ja filigraanne nii sõnas kui ka pildis. “Looduse aasta” on leebe, rahulik ja traditsiooniline.
Paljudel fotodel on lindude elu ja käekäik. Loomadest – koprad, metsanotsud, metskitsed, Rebase-Rein – on vähem fotosid ja lugusid.
Libistades raamatulehekülgi, leian, et mulle meeldivad enim fotod talvekuust novembrist. Need rõõmustavad oma uudsusega. Olen lugenud, et november on lemmikkuu ka paljudele teistele Eesti inimestele.
Kauemaks jääb pilk peatuma fotole, kus must Ronk-Konserviavaja istub murdunud ja kõveral puutüvetoikal. Autor märgib, et ta on ronkade pildistamisega mitu aastat tegelenud ja palju vaeva näinud. Ja mitte asjata. Võib lugeda, et Põhja-Ameerika pärismaalased on ronka ammu pidanud väga targaks linnuks, kellelt on palju õppida.
Tekstid on jutustavad ja rahulikud, on mõningaid huvitavaid tähelepanekuid ja võrdlusi. Näiteks “pruun ja ilmetu maapind on saanud pruudirüü”, “jäätükid – nagu vanaema küpsetatud pannkoogid – äärtest pitsilised, keskelt siledad”, “suvi on välja astumas, aga sügis pole veel üle ukseläve saanud”.
Jaanus Järva raamat lõpeb autoripoolse selgitusega: loodus saab ilma inimesteta hästi hakkama, ent inimene ilma looduseta kaoks üsna kiiresti.



Linda Lillimägi
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?