1/2009



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbrake
Katsetame koos lastega

Tahaks uuesti laps olla – selline on tunne täiskasvanul, kes satub Taibulasse, uude taibukate mänguasjade poodi Tallinnas.
Koolis õpitud keemiast ei mäleta ju õieti midagi! Ja füüsikaga on sama paha lugu! Kui võtad aga kätte vannipommide katsetamise komplekti, võidki kodus teha keemiakatseid..

Äratada saab endas ka botaaniku, kes kasvatab kandilisi tomateid või korjab viirukimaterjali. Seevastu dinosauruste ajastu huvilisel on mõttekas uurida loomakesi, kes kannavad nime kilbikud.

Kaheksa nädalat Tuhnikuga
Esimesed katsetused
Läksime kohe alt, sest esimene karbitäis mune ei koorunud sugugi Everesti-nimelises pudelivees. Teisel korral ostsime Aura gaasita vee, aga parem oleks kindlasti kodune kaevuvesi. Kloori tõttu kraanivesi ei toimi üldse, seal ei kooru midagi!

1. nädal
Koorusid kaks kilbikut ja üks ufo-moodi mustasilmne tegelane (munade hulgas võib olla ka teisi vähilaadseid). Hoiame laualampi kanistri peal, sest öösel väheneb toatemperatuur alla 21 kraadi ja see võib loomakestele ohtlik olla.

2. nädal
Tuhnik sai nimeks suuremale kilbikule, kes koorus. Ta on nii aktiivne, tuhnib muudkui põhjas ringi. Tal on suu keset kõhtu! Paraku sõi ta vist ära meie mustasilmse haldjaolemisega vähilise.
Kogu kanistri põhi on täis mingeid hulpivaid olluseid, kilbikud kestuvad kogu aeg. Tuhnik sõi ära ka oma väiksema suguvenna. Nüüd laiutab ta üksi plastikämbris, mille seinad on vetikate tõttu muutumas läbipaistmatult roheliseks.

3. nädal
Tuhnik on täiskasvanud, lisame munemiseks vajalikku liiva.

4. nädal 5. nädal
Asetasime teise plastikkarpi, kus kunagi oli seashashlõkk, ülejäänud munad kilekotist. Koorus seitse tegelast: kolm kilbikut, neli hüpleva kirbu moodi loomakest ning kaks ufo-moodi tegelast. Viimaste nimesid ei saagi teada. Kahjuks üks suur kilbik sõi nädalaga kõik teised ära, peale ühe ufo-moodi mustsilma.
>Nõuanne: kui tahate kõiki liike suurena näha, peab need kulbiga ettevaatlikult eraldi konteineritesse elama tõstma juba esimese nädala jooksul.

7. nädal
Uue plastikkarbi elanikest pole sealne kilbik sugugi suur tuhnija, haldjavälimusega ufo isegi ründab teda. Nad on platsi ära jaganud, kilbik ujub all, teine üleval.

8. nädal
Meie esimene koorunud tuhnik sureb, jäädes vaikselt vette lebama. Teise kanistri olevused on täies elujõus. Kuivatame nüüd liiva läbi, kuhu Tuhnik loodetavasti munes – nad on ju hermafrodiidid – ja ehk saame kuu aja pärast uued kilbikud aknalauale.

Nõuanded:
Loomakestel peab olema piisavalt vett. Siis mõjutavad ökosüsteemi kõikumised kilbiku elu vähem. Tal on vaja piisavalt aineid veest, et hästi kestuda.
Söömata jäänud toit tuleb veest välja võtta, sest lagunemisprotsessid tarbivad liialt hapnikku, mida kilbikule jääb siis väheks.
Laualamp jätke ööseks sisse, aga peale asetage näiteks läbipaistmatu karusnahatükike, et nad ka pimeduses puhata saaks nagu looduses.



Helen Arusoo
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?