6/2009



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

artiklid
Talvine elu jõevees

Sagimine vee all jätkub ka talve hakul ja südatalvelgi, ehkki vee jahenemisega muutuvad paljud kalaliigid väheaktiivseks ja üksikud võivad tarduda isegi talveunne. Kiire vooluga kärestikulistel jõelõikudel meisterdavad veel jõulukuulgi kruusa sisse pesi jõeforellid, et sinna heita mari ja niisk. Sabaga pillutatakse laiali kruus ja liiv ning sel moel tekib pesalohk, mis pärast kudemist kaetakse uuesti kruusaga. Nii on mari kaitstud marjaröövlite ja äravoolamise eest.
Luts on muutunud väga aktiivseks ja aplaks, talle meeldib külm ja pime aeg. Tursa sugulase kõhus küpseb järelkasv ja kui jõed-järved on saanud jääkatte, siis heidetakse peeneteraline mari kruusakivikeste vahele ootama kevadet ja sooja.
Jõesilmud on end meres priskeks söönud ja nüüd rändavad sünnijõgedesse, et aegsasti kohal olla elu viimaseks tipphetkeks – kudemiseks. Nad rändavad jõkke sügisest kevadeni. Jõkkesaabujad lõpetavad toitumise ja otsivad varjulisi paiku, kus konutavad umbes toomingate õitseajani, mil hakkab kudemine. Sobiliku ja turvalise varjepaigana tundub jõesilmule kalamehe seatud silmutorbik. Nüüd kuni jää tekkimiseni ongi torbikutega silmupüügi aeg, sõõrsuud ronivad väikese auguga koonilisse püünisesse ja imevad end selle seina külge – siit kalamees nad leiabki.
Ka harjusele meeldib külm vesi. Praegu otsib see ilus ja suure seljauimega kala aktiivselt toiduks kirpvähke, puruvanasid ja teisi väikesi selgrootuid, aeg-ajalt sekka toekama lepamaimu.
Parvekestes elavad seltskondlikud ründid otsivad toidupalakesi jõe põhjas. Nad hoiduvad ikka jõe kõige hapnikurikkamatesse piirkondadesse. Trullingud on samuti põhjakalad ja askeldavad üksikult kivide varjus. Lepamaim hoiab end trullingute ja forellide naabrusesse.

Vaata kalade joonistusi trükiväljaandest!



Tiit Hunt
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?