6/2009



Roheliste Rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" 2005 - järelkaja

Rattaretke "Kuidas elad, Soome 2002?" pildid

Rattaretke "Kuidas elad, Ahvenamaa?" 2003 pildid.

Rattaretke "Kuidas elad, Alutaguse?" 2004 pildid.

Ajakirja Loodus talgud Leevres. Vaata pilte.

loodusesõbra sahvrist
Värske mahl – külma aja tervisejook

Praegu, kui veel värskeid kodumaiseid juurikaid ja ubinaid salvest võtta, võiks neist aeg-ajalt lisaks suppidele ja ühepajatoitudele ka mahlu valmistada. Mõistagi on värskelt pressitud mahlad märksa maitsvamad ja tervislikumad kui pastöriseeritud pakimahlad, seda eriti juhul, kui tooraine päritolu ja kasvatamismeetodid on täpselt teada. Kuid poodi mahlapressi järgi jõudes võib tabada nõutus – valik on suur, hinnavahed tohutud. Kas kallis masin on ilmtingimata parem kui odav, käisime Euronicsi poes testimas.

Parim press – viljaliha jääb kuivaks
Massiivse, metalselt läikiva Stollari näitajad on muljetavaldavad – võimsust 950 vatti, 2 kiirust pehmete ja kõvade viljade jaoks, mikrovõrkfi lter mahla maksimaalseks väljapressimiseks. Täiteava on parasjagu nii suur, et koduaia keskmist mõõtu õunad mahuvad tervena sisse, kuid hiiglaslikud supermarketist pärit õunad vajavad siiski tükeldamist. Klaasitäis porgandi-õunamahla valmib sekunditega, peale jääb mõnemillimeetrine vahukord, mille saab mahlanõuga kaasasoleva vahueraldajaga vajadusel hõlpsasti eemaldada. Jääkide anumasse jääb ühtlane peeneks hekseldatud, pealtnäha kuiv mass, kuid kui käsi sisse ajada, tundub, et hea tahtmise korral saaks eraldatud viljalihast veel mõne milliliitri mahla välja pigistada. Hea on teada, et alati pärast jääkide nõu tühjendamist tuleks ka sõel ära pesta, muidu ei lase see mahla läbi, jäägid ei ole enam nii kuivad ja mahl muutub hägusemaks.

Kõige odavam masin teeb rahuldavat tööd
Poe kõige odavama, Severini masina näitajad jäävad Stollarile kõvasti alla – võimsust vaid 300 vatti,1 kiirus, oluliselt väiksem täiteava ning jääkide- ja mahlanõu. Samas on selline masin meeldivalt väike, kerge ja odav ning ei tee töötades sugugi hullemat häält kui tema kallis konkurent. Ühest sama suurest ja samast sordist olevast ubinast suutis aga Stollar välja pressida 190 ml mahla, kuid Severin vaid 110. Jääkide struktuur ei jäänud nii esmaklassiliselt ühtlane kui eelmisel masinal, kohati oli näha isegi suuremaid purustamata tükke. Kuid kui järelejäänud viljaliha kookide või kotlettide sees ära kasutada, ei pea raisatud tooraine pärast muidugi ülearu muretsema.

Kann ainult tsitruselistele
Kolmas katsealune, ühe tuttava köögiinventarist pärinev Philipsi kannmikser, millega peaks teoreetiliselt ka mahla teha saama, põrus testis täiesti. Kannu keskele asetatava silindrikujulise sõela abil peaks teoreetiliselt saama ka mahla valmistada, kuid nii porknad kui õunad kiilusid lõikurite külge kinni ja kuidas me ka ei pingutanud, mahla sellest masinast kätte saada ei õnnestunud. Ainsaks jõukohaseks tooraineks selle köögiriista jaoks osutusid tsitruselised.



Gunnel Koba
29/10/2012
18/10/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
20/09/2012
Mis see on?